Tutkimuksessa selvitettiin, mitkä eläimet aiheuttavat todennäköisesti seuraavan koronavirusaallon – syynä myös ihmisten huolimattomuus

Laumasuoja koronaa vastaan on kehittymässä 2:13
Näin laumasuoja koronaa vastaan on kehittymässä

Tekoälyn avulla saadut havainnot julkaistiin tiistaina Nature Communications sivulla.

Kissat, kanit ja siilit on nimetty epäillyiksi uudessa tutkimuksessa, jonka tarkoitus on ennustaa eläimet, jotka todennäköisesti aiheuttavat seuraavan tappavan koronavirusaallon, kertoo New York Post.

Tekoälyn avulla biologit pystyivät hahmottelemaan ennustusmallin, jolla saatiin selville potentiaaliset kantajat jo olemassa oleville viruskannoille, jotka eivät ole vielä levinneet ihmisiin. 

– Haluamme tietää, mistä seuraava koronavirus voi tulla, kertoo BBC:n mukaan Liverpoolin yliopiston virologi, tohtori Marcus Blagrove.

Tutkijoiden nisäkäslajeista oli helppo löytää ne, jotka voisivat kantaa yhtä viruskantaa kerrallaan. Tutkimuksen vaikeus oli löytää sellaisia lajeja, jotka voisivat kantaa kahta erilaista viruskantaa kerralla, jolloin ne loisivat kasvualustan voimakkaalle virusmutaatiolle.

– Yksi tapa uuden viruksen syntymiseksi on kahden olemassa olevan viruksen rekombinaatio, kertoo Blagrove.

”Tämä ei ole syy demonisoida näitä lajeja”

Tutkimuksessa nimettiin myös mahdollisia eläimiä, joita epäiltiin tämänhetkisen koronaviruksen kannan, SARS-CoV2:n, rekombinaatiosta. Raportissa esitettyjen aiempien tutkimusten mukaan rekombinaatiota oli havaittu jo osalla lajeista. 

Näitä ovat esimerkiksi tavallinen siili, eurooppalainen kani, dromedaarinen kameli, jotkin kädellislajit sekä kotieläiminä pidetyt siat ja kissat. Nämä eläimet pääsevät epäiltyjen luetteloon muun muassa lepakkojen ja muurahaiskäpyjen seuraksi.

– Pystyimme ennustamaan, mitkä lajit voivat saada monta koronavirusta samaan aikaan. Syynä on se, että eläimillä on hyvin läheinen sukulaisuus [lajiin, jonka tiedetään kantavan koronavirusta], tai koska niillä on sama maantieteellinen sijainti, kertoo tutkimuksen johtava tutkija tohtori Maya Wardeh.

Tutkijat toivovat, että havainnot auttavat kannustamaan perusteellisempaan seurantaan luonnon ja ihmisen kohtaamisesta.

Tutkijat huomauttavat myös, että virusten leviäminen eläimistä ihmisiin johtuu enimmäkseen ihmisten huolimattomasta toiminnasta.

–  Tämä ei ole syy demonisoida näitä lajeja.  

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat