Mainos

EKP laski korkoa

Euroopan Keskuspankki on laskenut keskeisen ohjauskorkonsa 3,75 prosentista 3,25 prosenttiin.

Aiemmin päivällä myös Englannin keskuspankki tipautti korkoaan saman verran. Yhdysvaltain keskuspankki julkisti uusimman korkoleikkauksen jo maanantaina.

EKP:n koronlaskussa yllätti korkeintaan sen suuruus, sillä monet analyytikot olivat etukäteen veikanneet vain 0,25 prosenttiyksikön pudotusta. EKP:n pääjohtajan Wim Duisenbergin mukaan reippaampi koronlasku mahdollistui, koska euroalueen inflaatiopaineet ovat viime aikoina talouskasvun hiipuessa lientyneet.

Syyskuussa inflaatio painui jo 2,5 prosenttiin, kun keskuspankin tavoitteena on korkeintaan kahden prosentin taso. Aiemmin keskuspankki on torjunut juuri hintavakauteen vedoten vaatimukset siitä, että korkotasoa pitäisi pudottaa rivakampaan tahtiin Euroopan talouskasvun tukemiseksi.

Viimeksi kaksi viikkoa sitten EKP:tä arvosteltiin sekä poliitikkojen että markkinoiden taholta siitä, ettei korkoja pudotettu jo silloin, vaikka euroalueen talouden kehityksestä oli jo tuolloin saatu roppakaupalla synkkiä lukuja. Duisenberg perusteli nyt ratkaisua sillä, että keskuspankki halusi ennen uutta korkoratkaisua saada vielä lisää kovia faktoja siitä, kuinka pahan lisäkolauksen Yhdysvalloissa syyskuun 11. päivänä tehdyt terrori-iskut ovat antaneet maailman talouskasvulle.

EKP:n maltillisen linjan vastapoolina Yhdysvaltain keskuspankki on laskenut korkoja tänä vuonna jo kymmenen kertaa. Maanantaisen puolen prosenttiyksikön pudotuksen jälkeen Fedin ohjauskorko on nyt matalimmalla tasolla 40 vuoteen.

EKP:n koronlasku oli tänä vuonna jo neljäs. Viimeksi korkoa laskettiin puoli prosenttiyksikköä syyskuussa pian Yhdysvaltain terrorihyökkäyksen jälkeen ja sitä ennen kahdesti 0,25 prosenttiyksikköä kerrallaan.

Korkopäätökset harvenevat

Markkinoilla EKP:n korkopäätös otettiin vastaan rauhallisesti. Euro vahvistui hieman dollariin nähden heti korkopäätöksen jälkeen, mutta oli jo puoli tuntia myöhemmin palannut entisiin lukemiin. Muutenkin nousuvireisissä pörsseissä oli niissäkin havaittavissa vain pientä lisäpiristymistä.

Duisenbergin mukaan EKP harventaa vastaisuudessa korkopäätösten tahtia siten, että niitä tehdään yleensä vain kerran kuussa. EKP:n 12-jäseninen neuvosto kokoontuu edelleen joka toinen torstai, mutta kuukauden jälkimmäisessä kokouksessa keskitytään muihin pankin toimialaan kuuluviin asioihin. Ratkaisun tarkoituksena on rauhoittaa markkinoita, joilla korkopäätöksen odottelu aiheuttaa aina ylimääräistä levottomuutta.

(MTV3-STT-AP-Reuters)

(Talousuutiset 08.11.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.