Mainos

EK: Vanhasen talousteoriassa puurot ja vellit sekaisin

Pääministeri Matti Vanhasen investointiohjelmassaan esittämässä talousteoriassa menevät puurot ja vellit vähän sekaisin, arvioi johtaja Jussi Mustonen Elinkeinoelämän keskusliitosta. Mustosen mukaan kansainvälisen talousjärjestelmän ongelmista ei voi vetää johtopäätöksiä Suomen tilanteeseen.

- Suomen tilanne ei vertaudu anglosaksisen finanssijärjestelmän ongelmiin, päinvastoin: meillä on toimiva markkinatalous, Mustonen sanoi.

Vanhanen viritteli investointiohjelmassaan ajatusta ns. talouden kolmannesta tiestä sanomalla, että valtio on talossa isäntä, joka luo pelisäännöt markkinoille. Valtiolla pitäisi pääministerin mukaan olla vahvempi rooli markkinoilla, mutta kuitenkin niin, että se ei mene rikkomaan markkinatalouden periaatteita.

Vanhasen esittämiä investointikohteita EK:n Mustonen piti oikeantyyppisinä. Hän kuitenkin hämmästeli ohjelmasta löytyviä "aluepoliittisia ambitioita".

Kiander varovaisen myönteinen

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander suhtautuu myös myönteisesti pääministeri Vanhasen ohjelmaan.

- Toistaiseksi se on vain heitto, mutta periaatteessa se kuulostaa minusta hyvältä, Kiander sanoi.

Kianderin mielestä pidempiaikainen ohjelma olisi tarpeellinen ja perusteltu jo senkin vuoksi, että pidemmän ajan investointitarpeita on aika paljon. Hän sano, että hankkeita pitäisi saada käyntiin jo ensi vuonna.

Kiander uskoo, että tällaisella ohjelmalla voitaisiin parantaa työllisyyttä 1-2 prosenttiyksikköä siihen verrattuna, mikä kehitys muutoin olisi.

Vanhanen on puhunut yhteensä kymmenien miljardien hankkeista. Kianderin mielestä summa ei voi pitää kauhean isona, jos kysymyksessä on kymmenen vuoden ohjelma.

- Julkiset investoinnit ovat siinä ajassa muutenkin noin 40 miljardia. Jos niitä vähän lisätään, päästään äkkiä aika isoihin lukuihin, Kiander sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.