EK: Työrauhajärjestelmä uudistettava heti

Elinkeinoelämän keskusliitto on monen muun toimijan kanssa samoilla linjoilla ahtaajalakon vaikutuksista orastavaan kansantalouden kasvuun.

Puheenjohtaja Sakari Tamminen harmittelee MTV3:n haastattelussa, ettälogistiikkajärjestelmän toimimattomuus romuttaa kasvun perustaa. Tammisen mielestä tämä lakko osoittaa sen, että työrauhajärjestelmä kaipaa uudistamista. Ongelma puheenjohtajan mukaan on se, että muutamilla kriittisillä pienryhmillä on liikaa mahdollisuuksia romuttaa yhteiskuntaa. Lakkosakkojen vaikutus on myös hyvin vähäinen ja vahingonkorvausvelvollisuus puuttuu kokonaan.

- Me olemme riippuvaisia maailmankaupan viennistä ja tuonnista. Olemme ikään kuin saarella. Tämän vuoksi työmarkkinavastuu logistiikan toimimisesta on erittäin suuri. Ei voi olla niin, että koko järjestelmän toimivuus on pienen avainryhmän takana, Tamminen harmittelee.

Tammisen mukaan jo ahtaajalakon uhka käänsi valitettavasti muualla monilla aloilla.

Lakko keskeyttää tuonnin, mutta Tammisen mukaan vakavampi asia on se, että se vaikuttaa suomalaisen teollisuuden ja elinkeinoelämän luotettavuuteen.

Tamminen myös muistuttaa, että muissa neuvottelupöydissä ei ole ollut mahdottomia tai ylimitoitettuja vaatimuksia tai tavoitteita.

Metsäteollisuus käärmeissään

Metsäteollisuus ry:n puheenjohtaja Kari Jordan harmittelee lakon vaikutuksia. Metsäteollisuus on lähtenyt Jordanin mukaan hienoisaan nousuun ja nyt lakko pudottaa kasvulta pohjan.

- Pysyvä asiakassuhteiden menetys on realiteetti. Asiakkaat valitsevat pysyviä kumppaneita, varmoja toimituskanavia. Suhteiden katkeamisia on jo tullut.

Jordan povaa, että lakon pitkittyessä metsäteollisuus on kiinni parin viikon kuluessa.

Teknologiateollisuus ei pääse yhtään helpommalla. Puheenjohtaja Jorma Eloranta muistuttaa, että lähes koko ala toimii viennin varassa, ja lakko vaikuttaa suoraan jopa 200 000 ihmisen työpaikkoihin tulevaisuudessa.

- Teknologiateollisuus on toiminnaltaan hyvin verkottunut ja alihankintaa on paljon. Pk-yrityksillä tulee olemaan vaikeaa, Eloranta sanoo.

AKT:lle ei teknologialtakaan heru sääliä.

Lue myös:

    Uusimmat