Mainos

Eino tuo vilua ja nälkää koko viikon – vikahavaintoja tehdään helikoptereista jo reaaliaikaisesti

20:45

Eino-myrskyn aiheuttamia vikoja on korjattu koko päivä, mutta pahimmissa paikoissa ilman sähköä joudutaan olemaan koko viikko. 

Savon Voiman käyttökeskuksessa oli hektinen tunnelma koko päivän. Maastossa uurastaville korjausryhmille välitettin tietoa ja sähköttömien kotien määrä väheni tasaisesti. Mutta tuhansissa savolaiskodeissa on vielä monta kylmää yötä edessä.

- Luulen, että viimeiset rupeaa olemaan kunnossa torstai-iltana, muutama päivä vielä menee, myöntää Savon Voima Verkko Oy:n toimitusjohtaja Matti Ryhänen.

Osa polttopuiden varassa

Torstai olisi jo viides päivä sunnuntaimyrskyn jälkeen. Yleensä aikataulu vielä venyy haasteellisimmissa kohteissa.

- Me tietenkin yritetään nopeuttaa korjauksia ja olemme hankkineet korjausmiehistöä ympäri Suomea. Meillä on tällä hetkellä yli 150 miestä maastossa, Ryhänen laski puolilta päivin.

Maatiloilla elämää helpottaa usein agregaatti, mutta monessa tavallisessa kodissa sinnitellään polttopuiden varassa.

- Ruoka ja lämpö on tehtävä puilla. Kaikilla ei ole siihenkään mahdollisuutta ja silloin ollaan kylmässä, Ryhänen pahoittelee.


Havainnot kopterista reaaliajassa

Savon Voima otti vikojen etsinnässä maanantaina käyttöön uutta helikopteritekniikkaa. Päivällä Hankasalmeen suuntaan lähdössä ollut lento varustettiin lentotarkastusjärjestelmällä, joka siirtää vikahavainnot suoraan kopterista verkkoyhtiön tietokantaan.

- Muutamat sähköyhtiöt ovat ryhtyneet käyttämään järjestelmää verkon huoltotöissä. Mutta tämä on nyt ensimmäinen kerta, kun hyödynnämme sitä tämmösessä suurhäiriötilanteessa, kertoo tekninen johtaja Sami Laitinen helsinkiläisestä Comtiki -yhtiöstä.

Suomalainen lentotarkastusjärjestelmä on aiemmin ollut käytössä ulkomailla kaasu- ja öljyputkien tarkastuksissa. Käytännössä vikapaikan raportointi kopterissa tapahtuu tablettitietokonetta näppäilemällä.

- Kun lennolla tehdään vikahavainto, painan vikatäppää ja siitä puuhavainto lähtee sähköyhtiön käyttökeskukseen välittömästi. Lisäksi voidaan tehdä muita havaintoja ja ottaa kuvia, kertoo lentotarkastaja Mika Seppänen Exane Oy:stä.

Menetelmän arvioidaan nopeuttavan löydetyn vian korjaamista keskimäärin muutamalla tunnilla.

- Se nopeuttaa, yksittäisten puiden löytäminen maastosta on hankalaa, Ryhänen muistuttaa.

Metsävahinkoja selvitetään

Eino-myrsky poikkesi Savossa aiemmista myräköistä ainakin kaatuneiden puiden osalta.

- Maa oli kostea ja isojakin kuusia kaatui linjoille. Puita on niin paljon siellä täällä, että varasyöttöjen järjestäminen vikapaikoille on ollut selvästi normaalia vaikeampaa.

Myrskyn aiheuttamia metsätuhoja kartoitetaan tarkemmin huomenna. Alustavasti näyttää siltä, että vahingot jäävät pelättyä vähäisemmiksi.

Tuuli oli voimakasta, mutta puuskaista ja se ei tehnyt ainakaan suuria, laaja-alaisia tuhoja kuten esimerkiksi muutaman vuoden takaiset syöksyvirtaukset ja trombit

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.