Eikö deitti vastaa enää viesteihin? Se voi ahdistaa, mutta syy voi olla myös sinussa

Ahdistutko, kun deittailemasi ihminen ei vastaa enää somessa? Aina syy radiohiljaisuudelle ei ole hälyttävä. Sen sijaan omiin tunteisiinsa kannattaa pyrkiä tutustumaan entistä paremmin.

Sosiaalinen media on nopeuttanut ja helpottanut kommunikointia, ja uusiin ihmisiin tutustumista. Siksi voikin tuntua entistä pahemmalta, jos toinen ei vastaa viesteihin ollenkaan. Ovathan kaikki koko ajan kännykkä kädessä.

Silloin ajattelemme helposti pahinta.

Radiohiljaisuus voi sattua, mutta ei kannata heti ajatella, että joku on nyt pahasti pielessä. Psykologi Perpetua Neo kertoo Business Insiderille, että koemme ahdistusta, jos emme saa pitämältämme ihmiseltä vastausta, koska laitamme liian paljon odotuksia lopputulokseen, tulevaisuuteen henkilön kanssa.

– On hyvä asia suunnitella tulevaisuuttaa, mutta kun sitä suunnittelee jonkun toisen kanssa, se ei ole koskaan helppoa. Ajattelet, että mitä tapahtuu, jos hän ei vastaa ja mitä tapahtuu, jos tulevaisuus ei ole täydellinen, vaikka sen sijaan tulisi keskittyä siihen, mitä elämässä on tällä hetkellä, Neo sanoo.

Miksi hän ei vastaa?

Monenlaiset syyt voivat johtaa siihen, että deitti ei enää vastaakaan. Aina odotukset eivät kohtaa eikä toisen kanssa vain klikkaa.

– Eteen tulee ihmisiä, jotka eivät vastaa, koska he pelaavat pelejä. Mielestäni on tärkeää hyväksyä se. Kaikki eivät tule olemaan täydellisiä tai hyviä ihmisiä. Tärkeää onkin tunnistaa, milloin on oikea aika sanoa hyvästit, ja tunnistaa hälytysmerkit, Neo sanoo.

Muuta epävarmuudet vahvuudeksi

Kannattaa myös miettiä, toistuuko toiminnassasi sama kaava. Ajatteletko jokaisen deittisi kohdalla, että teillä sujui hyvin ja nyt sinua ahdistaa, kun hän ei vastaa? Vai kävikö näin vain yhden ihmisen kohdalla?

– Jos se on kauan jatkunut kaava, kannattaa kysyä itseltään: Mitä epävarmuuksia minulla on parisuhteen osalta? Kuinka voisin kohdata ne? Kuinka voisin käyttää näitä epävarmuuksia kasvaakseni ihmisenä? Neo neuvoo.

Ajan kanssa omiin epävarmuuksiinsa voi tutustua, ja ne voi oppia voittamaan. Helppoa se ei ole, muttei mahdotontakaan. Neo suosittelee aivottoman Netflix-sarjojen katselun sijaan näkemään ystäviä tai kokeilemaan uutta harrastusta. Myös itseään kannattaa alkaa "deittailemaan".

– Et voi odottaa, että tämä mies, varsinkin jos hän tekstailee sinulle silloin tällöin, voisi tehdä elämästäsi kokonaisen – hänen tulisi pikemminkin olla kirsikka täydellisestä elämästäsi koostuvan kakun päällä, Neo kertoo.

Näin suhtaudut tilanteeseen oikein

Omia tunteitaan kannattaa oppia kuuntelemaan, vaikka ne tuntuisivat ajoittain järjettömiltä. Niin Neon mukaan ahdistus voi hävitä nopeammin kuin uskoisikaan, ja voit ymmärtää, että jotkut ihmiset vain tekstailevat toisia harvemmin. Ehkä heillä on paljon asioita meneillään elämässään.

– Kun elämme tulevaisuudessa, tuomitsemme itsemme katastrofiin. Ja kun tekee niin, tuomitsee itsensä pahimpaan mahdolliseen tulevaisuuteen. Siksi seuraavan kerran, kun hän tulee luoksesi, olet todella passiivis-aggressiivisessa mielentilassa, Neo sanoo.

– On okei sanoa, että ’tunsin itseni todella tyhmäksi, koska en ole tottunut olemaan saamatta vastausta kolmeen päivään’, sillä se todella puhuu odotustesi ja rajojesi puolesta laittamatta häntä vastuuseen.

– Jos hän on kunnon ihminen, hän oppii sopeutumaan. Mutta jos suhtaudut asiaan tunteellisesti, ja syytät häntä, silloin olet todella dramaattinen ja todella ärsyttävä, Neo muistuttaa.

***

1:28

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja