Mainos

Ei uutta presidenttikautta Jeltsinille

Venäjän perustuslakituomioistuin antoi tänään päätöksensä, jonka mukaan presidentti Boris Jeltsin on parhaillaan toisella virkakaudellaan, eikä näin ollen voi asettua uudelleen ehdolle vuonna 2000.

Venäjän perustuslain mukaan presidentti ei voi olla virassa kahta kautta enempää. Jeltsin valittiin ensimmäiselle kaudelleen vuonna 1991 eli ennen kuin kyseinen perustuslain kohta oli voimassa. Eräiden Kremlin asianajajien mukaan tämä porsaanreikä voisi sallia sen, että toiselle kaudelle vuonna 1996 valittu Jeltsin voisi asettua ehdolle vielä vuonna 2000.

-Kaikki on selvää perustuslain kannalta. Kun keskusvaalilautakunta vuonna 1996 ilmoitti presidentinvaalien tuloksista, se totesi, että Jeltsin aloittaa toisen kautensa, sanoi perustuslakituomioistuimen puheenjohtaja Marat Baglai.

Jeltsin itse ilmaisi tyytyväisyytensä tuomioistuimen päätökseen.

-Hän vastasi itse jo ajat sitten kysymykseen - ettei hän aio osallistu vuoden 2000 presidentinvaaleihin, sanoi presidentin lehdistösihteeri Dmitri Jakushin.

-Tämä ei ole yhden poliittisen kannan voitto toisesta, vaan lain voitto tunteista ja intohimoista, joista olemme saaneet enemmän kuin tarpeeksi viime päivinä, Jakushin kertoi Jeltsinin sanoneen.

Jeltsiniltä ei vaadita terveysselvityksiä

Venäjän duuma on torjunut lakiehdotuksen, jonka mukaan duuma voisi halutessaan vaatia selvitystä presidentin terveydentilasta. Kommunistien aloitteesta tehty ehdotus jäi toisessa äänestyksessä vain viiden äänen päähän hyväksymiseen tarvittavasta äänimäärästä. Uuden lakiehdotuksen on katsottu olevan suunnattu suoraan presidentti Boris Jeltsiniä vastaan.

Jeltsin on kärsinyt toistuvista terveysongelmista kaksi vuotta sitten tehdyn sydänleikkauksen jälkeen. Virallisesti ongelmien on kerrottu johtuvan joko vilustumisesta tai uupumuksesta. Jeltsin lomailee parhaillaan Mustanmeren rannalla Sotshissa.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.