Ei laajoja sinileväkukintoja tänä kesänä

Suomessa ei tehty lämpimästä kesästä huolimatta laajoja sinilevähavaintoja. Merialueella kesän sinileväkukinnat noudattivat ennusteita, ja sisävesien levähavainnot olivat nekin suurimmalta osalta vähäisiä, toteaa Suomen ympäristökeskus kesän levätilanteen yhteenvedossa.

Tällä erää sinileviä on avomerellä vähän. Myös sisävesillä sinilevähavainnot ovat vähentyneet, sillä levää on havaittu 18 prosentissa seurantajärvistä. Suurin osa havainnoista on vähäisiä. Joissakin järvissä sinilevää on kuitenkin havaittu ensimmäisen kerran tänä kesänä vasta tällä viikolla.

Runsaasti sinilevää on neljällä havaintopaikalla Etelä- ja Lounais-Suomessa. Erittäin runsaasti sinilevää on Hiidenvedessä Vihdissä, Iitin Sääskjärvessä ja Lempäälän Mäyhäjärvessä.

Viileä alkukesä hyödytti

Merialueilla alkukesän viileys ja pintaveden alhainen ravinnemäärä hidastivat levien kasvua, ja sinilevien määrä pysyi pitkään vähäisenä. Juhannuksen jälkeen lämmin sää suosi sinilevien lisääntymistä, ja leväkukintoja ilmaantui Suomenlahdelle ja Saaristomerelle.

Viime kuun lopulla voimakkaita leväkukintoja kehittyi pohjoisella Itämerellä, Saaristomerellä ja Suomenlahdella. Paikallisia kukintoja esiintyi Suomenlahdelta Ahvenanmaan länsipuolelle. Tässä kuussa tuulet sekoittivat sinilevät veteen ja kukinnat heikkenivät. Ajoittain kuitenkin havaittiin pieniä, runsaampia esiintymiä Suomen etelä- ja lounaisrannikolla.

Leville käyttökelpoisen fosforin määrä pintavedessä oli alkukesällä 2001 alhaisempi kuin kertaakaan vuoden 1995 jälkeen. Tutkimusalus Muikun elokuussa havaitsema Suomenlahden pohjoisrannikon pohjien huono kunto antaa kuitenkin viitteitä siitä, että ravinnetilanne on jälleen kääntymässä huonompaan suuntaan. Tämä tarkoittaa sinilevien määrän lisääntymistä Suomenlahdella tulevina kesinä.

Sisävesillä huippu heinäkuun lopussa

Sisävesillä havaittiin eniten sinilevää heinäkuun lopussa. Tuolloin lämmin ja tyyni sää suosi levien lisääntymistä. Havaintopaikoilla sinilevää oli vaihtelevasti kesäkuun alusta lähtien koko kesän ajan.

Suurin osa levähavainnoista oli vähäisiä. Runsaasti tai erittäin runsaasti sinilevää havaittiin vain neljässä prosentissa seurantajärvistä. Joihinkin järviin sinilevää ilmaantui vasta tämän kuun lopulla. Jos sää pysyy lämpimänä ja tyynenä, voi sinilevää esiintyä vesissä vielä pitkälle syksyyn.

Suomen ympäristökeskuksen puhelinpalvelu, Kansalaisten levälinja, päätti tänään toimintansa tältä vuodelta. Samalla päättyi viikottainen leväseuranta. Sinilevähavainnoista voi kuitenkin vielä ilmoittaa ympäristökeskukseen, vaikka levätiedotus loppuikin. Sen sijaan merentutkimuslaitoksen leväpäivystys Alg@line jatkaa edelleen ja välittää tietoja merialueiden tilanteesta.

Lounais-Suomessa runsaasti levää tänä kesänä

Kuluva kesä jää Lounais-Suomessa muistiin runsaana sinileväkesänä. Levää on esiintynyt runsaasti alueen pienissä sisäjärvissä.

Lounais-Suomen ympäristökeskuksen tutkija Teija Kirkkala kertoo, että alkukesä oli levätilanteen kannalta hyvä, koska levät eivät silloin lisääntyneet kuivuuden ja kylmyyden vuoksi. Juhannukseen saakka sitä oli tuskin lainkaan. Vasta lämpimät säät toivat tullessaan levät.

Yleisvaikutelmaksi päättyvästä kesästä jää, että levää oli runsaasti heinäkuussa ja elokuussa. Kirkkala pitää tätä säiden aiheuttamana ilmiönä ja luontaisena vuosien välisenä vaihteluna.

Säkylän Pyhäjärvessä on ollut sinilevää jatkuvasti, samoin Siikaisten Isojärvessä ja Rymättylän Kirkkojärvessä. Kirkkalaa huolestuttaa, että joissakin järvissä leväkukinta kestää lähes koko kesän. Pelkona on, että leväesiintymät ovat niihin tulleet jäädäkseen. Lounais-Suomen ympäristökeskus on toimittanut tänä kesänä toistakymmentä levätiedotetta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat