Mainos

Ei enää kameramiehiä, näyttelijättäriä tai postimiehiä – huippuyliopisto lopetti mies- ja naispäätteiden käytön

Yhdysvalloissa Princetonin yliopisto on päättänyt lopettaa mies- ja naispäätteiden käytön, kertoo Fox News.

Kuuluisa eliittiyliopisto on vaihtanut materiaaleistaan useita mies-päätteeseen päättyneitä toimenkuvia sukupuolineutraaleiksi. Yliopistossa ei saa enää käyttää sukupuolittuneita päätteitä.

Princetonin henkilöstöhallinto ja viestinnän laitos ovat julkaisseet nelisivuisen muistion, joka on täynnä esimerkkejä sukupuolettomista termeistä, joita Princetonissa tulee käyttää vastaisuudessa.

Muistiosta löytyy muun muassa seuraavia esimerkkejä: "Näyttelijätär tulee korvata sanalla näyttelijä, kameramiestä täytyy kutsua tästä lähtien kamerankäyttäjäksi. Postimies ei enää tuo kirjeitä, vaan ne tuo postinkantaja, kirjeenkantaja tai postityöntekijä. Enää ei myöskään ole tarjoilijattaria vaan tarjoilijoita."

Muistiossa oli useita muitakin sanoja, joilla on englannissa mies-pääte, mutta suomeksi sanassa ei ole sukupuolittunutta päätettä. Esimerkiksi siivoojaa voidaan kutsua englannin kielessä cleaning ladyksi eli "siivoojanaiseksi". Myös tämän sanaparin Princeton kielsi.

Muistiossa kerrotaan, että yliopistossa kaikkien odotetaan käyttävän henkilöstöhallinnan kehittäneitä ohjeita.

– Nämä kommunikoinnin ohjenuorat kuvastavat Princetonin yliopiston kulttuuria ja toimintaperiaatteita, muistiossa kerrotaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.