Word voi auttaa sinua, jos et huomaa käyttäväsi loukkaavia tai sukupuolittuneita sanoja – Microsoft myöntää, ettei "woke-filtteri" toimi joka tilanteessa

Microsoftin tekstinkäsittelyohjelma Word voi opastaa käyttäjää inklusiivisemman tekstin kirjoittamiseen. Yhtiö kuitenkin myöntää, ettei toiminnossa riittää vielä kehitettävää. Suomenkielisessä Wordissa toiminto on pikaisen testin perusteella melko hyödytön.

Microsoft on tuonut Wordiin "woke-filtteriksikin" ivatun inklusiivisuusavustajan, jonka tarkoituksena on auttaa kirjoittajaa tuottamaan syrjimätöntä tekstiä ja välttämään esimerkiksi sukupuolittuneita termejä. Toiminto on tällä hetkellä saatavissa ainakin kuukausimaksullisen Microsoft 365 -tilauksen yhteydessä, mutta oletuksena se on pois päältä.

Microsoftin mukaan inklusiivisuusavustajan tarkoituksena ei ole "korjata kaikkia maailman ongelmia", vaan yksinkertaisesti herättää ihmisiä miettimään käyttämäänsä kieltä.

Suomenkielisessä Wordissa asetus löytyy menemällä Asetukset > Tarkistustyökalut > Kirjoitustyyli, Kielioppi > Asetukset. Syrjivä kielenkäyttö -valikossa käyttäjä voi valita, haluaako avustaja ehdottaa vaihtoehtoisia sanoja henkilön alkuperään ja uskontoon vai myös sosiaalisiin seikkoihin liittyen.

Toistaiseksi toiminto ei osaa liputtaa suomalaisista sanoista kuin lähinnä räikeän epäasiallisia ja alatyylisiä haukkumanimiä. Sen sijaan esimerkiksi esimies, palomies tai talonmies eivät täkäläiseen filtteriin jää.

Englanninkielisessä Wordissa ehdotetaan muun muassa post manin (postimies) tilalle postinkantajaa tai postin työntekijää, mankindin (ihmiskunta) tilalle sanaa humanity, ja herraa tai mestaria ilmaisevan masterin tilalle tarjotaan sanaa expert.

Ei aina ihan toimi

Word alleviivaa vältettävät sanat purppuranvärisellä katkoviivalla. Näin kuitenkin käy asiayhteydestä riippumatta.

Esimerkiksi silloin, jos joku on siteeraamassa astronautti Neil Armstrongin kuuluisaa lausahdusta pienestä askeleesta ihmiselle ja suuresta loikasta ihmiskunnalle, puuttuu Word mankind-sanaan silloinkin.

Microsoft kertoikin asiasta uutisoineelle Daily Mailille, ettei toiminto välttämättä sovi aivan jokaiseen tilanteeseen.

Microsoft on kuitenkin huomauttanut, että toiminto on tullut tarjolle Wordiin jo maaliskuussa 2020, vaikka se on herättänyt maailmalla huomiota vasta nyt. Ei tosin ihmekään, sillä toiminto on haudattu melko syvälle oikeinkirjoitusasetusten syövereihin, joten sen löytyminen on ottanut aikansa.

Mitkä ovat suomen kielen kauneimmat sanat turistien mielestä? 1:26
Mitkä ovat suomen kielen kauneimmat sanat? Turistit kertovat!

Lue myös:

    Uusimmat