Raudanpuute voi johtaa ikäviin oireisiin, joista jotkut kärsivät jopa vuosikausia saamatta oikeaa diagnoosia tai edes tajuamatta, että jotain on vialla. Lääkäri kertoo, miten raudanpuutetta ehkäistään ja hoidetaan.
– Raudanpuutteelle herkistää se, jos syö pelkästään kasviksia tai muuten hyvin yksipuolisesti. Lisäksi on sairaustiloja, yleisimpänä ehkä keliakia, joihin yleensä liittyy raudanpuute. Myös vuosia jatkuva happosalpaajien käyttö on altistava tekijä, sisätautiopin dosentti Esa Soppi kertoo.
Toistuva verenluovutus on niin ikään kohtuullisen yleinen raudanpuutteen syy. Veripalvelu on määrittänyt sopivaksi verenluovutusväliksi naisilla 91 vuorokautta ja miehillä 61 vuorokautta.
– Useimmat sietävät tällaisen kahden tai kolmen kuukauden välein tapahtuvan luovutuksen, mutta kaikilla rautavarastojen kertyminen ei ehdi mukaan ja syntyy raudanpuute.
– Joskus raudanpuute johtuu siitä, että ihminen menettää verta suolistoon kasvainten tai särkylääkkeiden käytön vuoksi.
Raudanpuutetta voi ehkäistä monipuolisella, eläintuotteita ja punaista lihaa sisältävällä ruokavaliolla.
– Mutta jos raudanpuute on jo kehittynyt, se ei yleensä korjaudu ruokavaliolla, vaan lisäksi tarvitaan rautalääkitys.
Soppi ei suosittele syömään rautavalmisteita omin päin, koska silloin perussyy raudanpuutteen kehittymiseen saattaa jäädä löytymättä.

