Mainos

Ehkä maailman vanhimman kristillisen kirkon rauniot Jordaniassa

Punaisenmeren rannalla esiinkaivetut savitiili-rakennelmat ovat osoittautumassa maailman kenties vanhimmiksi kristillisen kirkon jäänteiksi.Muinaiskirkon uskotaan jääneen maanjäristyksen jalkoihin yli 1 600 vuotta sitten.

Jordaniassa, Akaban satamakaupungin rantakadun varrella seisovat rauniot ovat mitä ilmeisimmin kristillisen muinaiskirkon jäänteet - mahdollisesti vanhimmat, mitä ihmiskunta tuntee. Pohjois-Carolinan valtionyliopiston professori Thomas Parkerin johtama amerikkalainen arkeologiryhmä on kolunnut kaivauksia neljän vuoden ajan.
-Myöhäisin mahdollinen rakentamis-ajankohta on 300-luvun alku. Silloinkin kyseessä olisi yksi maailman vanhimmista kirkoista. Myöhäisin mahdollinen rakentamisajankohta on 200-luvun loppu. Silloin tämä olisi maailman vanhin kirkko, laskee Parker

Tutkimusaineisto viittaa vahvasti siihen, että kyseessä ovat todellakin kristillisen kirkon rauniot, joilla on ikää noin 1 700 vuotta. Kirkko-hypoteesia tukevat muunmuassa rakennelman itäsuuntaus ja muinaisen hautapaikan läheinen sijainti. Raunioista on hahmotettavissa kirkon keskilaiva ja sitä reunustavat sakastit sekä alttarikomero. Rakentajat olivat luultavasti muinaisen Rooman valtakunnan kristillisiä "etuvartiomiehiä".

Punaisestamerestä kuroutuvan Akabanlahden rannalla sijainneelle savitiiliselle herran huoneelle kävi ilmeisesti köpelösti maanjäristyksessä, joka on merkitty tapahtuneeksi vuonna 363 jälkeen Kristuksen.
(PEKKA KARPPINEN,MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.