Mainos

Ehec-tartuntoja on löytynyt jälleen lapsilta

Suolistosairauksia aiheuttava ehec-bakteeritartunta on vienyt vuodenvaihteen tienoilla useita lapsia sairaalahoitoon. Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen (THL) on joulukuun puolivälin jälkeen ilmoitettu yksitoista tartuntaa. Tartunnan saaneista lapsista ja nuorista seitsemällä on infektion vakava muoto.

- Sairastuneet ovat 4-16-vuotiaita ja he asuvat eri puolilla Suomea. Heillä on kaikilla samaa bakteerityyppiä oleva ehec-tartunta, jonka on todennäköisesti peräisin kotimaasta, THL:n epidemiologiaeläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne kertoo.

Ehec-tartunnat ovat lisääntyneet huolestuttavasti. Tavallisesti tartuntoja on ollut enimmillään kolmisenkymmentä vuodessa, mutta viime vuonna niiden määrä nousi hieman yli sataan.

- Nousu on todella iso. Selvitämme nyt, mistä tämä johtuu. Kun samaa bakteerityyppiä löytyy useammalta henkilöltä samanaikaisesti, lisääntymistä ei selitä yksin se, että tauti todetaan aiempaa herkemmin.

THL on ollut tartunnoista yhteydessä Euroopan tautikeskukseen. Tiettävästi muualla Euroopassa tartunnat eivät ole yleistyneet Suomen tavoin.

Keittiöhygienia kuntoon 

THL ja Elintarviketurvallisuusvirasto Evira selvittävät yhdessä tartuntojen lähdettä. Rimhanen-Finne kertoo, että nauta on tyypillinen ehec-bakteerin varasto, joten naudan jauheliha on mahdollinen tartunnan lähde. Myös esimerkiksi kasvisten osuutta tutkitaan. 

- Yritämme pitää lähteen suhteen mielemme avoinna. Saksan ison ehec-epidemian aiheuttajaksi pari vuotta sitten paljastuivat idut.

Ehec-tartuntojen ehkäisyssä on iso rooli kotikeittiön hyvällä hygienialla, Eviran ylitarkastaja Annika Pihlajasaari muistuttaa. Kasvikset ja hedelmät on syytä pestä huolella. Tarkkana on oltava myös lihan kanssa.

- Jauheliha kannattaa kypsentää läpikotaisin ennen kuin sitä syö - myös silloin, kun haluaa maistaa, ovatko lihapullataikinan mausteet kohdillaan. Raakaa lihaa ja kasviksia ei pidä käsitellä samoilla työalustoilla ja -välineillä, Pihlajasaari neuvoo.

Hän pitää isona ehec-riskinä myös sitä, että joissakin ravintoloissa tarjotaan jauhelihapihvi mediumina.

-Jauheliha on myllätty ja siinä on kauttaaltaan bakteeria. Punaiseksi sisältä jätetty kokolihanpihvi on eri asia. Pintakuumennus poistaa siitä mahdolliset bakteerit. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.