Egyptissä järjestettyjen kauneuskisojen turvajärjestelyt pettivät – suomalaismissi kertoo tapahtumista: "He elivät ajatuksella, ettei koronatilannetta ole maassa"

2:09
Emilia epäilee saaneensa myös itse koronavirustartunnan kauneuskisoista – näin organisaatio reagoi, kun hän kertoi asiasta

Emilia Lepomäen mukaan osa kisaajista alkoi sairastella, mutta oireet lakaistiin maton ajatellen, ettei se voi olla koronavirus. 

Vuoden 2018 Miss Suomi -kisojen semifinaalista tuttu Emilia Lepomäki edusti Suomea Egyptissä, Sharm el-Sheikhissä järjestetyssä Miss Eco International -kisassa.

Lepomäki pohti pitkään sitä, uskaltaako matkustaa koronapandemian keskellä. Lopulta hän päätti kuitenkin lähteä, koska kyseessä on hänen työnsä ja organisaatio oli vakuutellut, ettei ole syytä pelkoon pandemian keskellä. Hän matkusti maahan 21 päiväksi. 

Jokainen kilpailija testattiin ennen maahan tuloa. Egypti on vaatinut viime syksystä alkaen jokaiselta maahan tulevalta negatiivisen koronavirustestin, joka on otettu 72 tuntia ennen sinne saapumista.

Kaikki ei mennyt kisoissa kuitenkaan suunnitellusti ja turvajärjestelyt koronaviruksen suhteen pettivät.

Esimerkiksi Japani suuttui niin paljon, ettei aio enää jatkossa osallistua kisaan. Asiasta on uutisoitu kansainvälisesti medioissa, kuten ABS-CBN Newsillä.  

– Luulen, että järjestäjät olivat turhan optimistisia ja elivät siinä ajatuksessa, ettei koronatilannetta ole ollenkaan maassa. He sanoivat meille kisaan osallistujille, että koronatilanne on maassa varsin maltillinen, Lepomäki kertoo puhelimitse ollessaan kotonaan karanteenissa. 

"Asia annettiin olla"

Turvatoimina oli negatiivisten koronavirustestien lisäksi se, että kilpailijat asuivat käytännössä kaksi viikkoa keskenään samassa hotellissa. Myöskään turhia vierailuja kaupunkiin ei liiemmin järjestetty. Käsidesiä löytyi myös tarvittaessa.

 Yksi tärkeä seikka kisan organisaatiolta oli Lepomäen mukaan jäänyt kuitenkin huomiotta.

 – Me kaikki ulkomailta tulevat kyllä testattiin, mutta Egyptin päässä ketään ei kuulemani mukaan testattu.

Pian osa alkoi saada koronavirukseen viittaavia oireita.  

– Asian annettiin olla ja pyydettiin lepäämään. Ei puhuttu siitä, että kyseessä voisi olla koronavirus.

Missä maskit?

Ulkomaalaismedioissa kerrotaan, että kisan järjestäjä oli lentänyt takaisin kotikaupunkiinsa Kairoon ja jättänyt missikandinaatit oman onnensa nojaan. 

– Tämä ikävä kyllä pitää paikkaansa. Meidän majoituksemme kerrottiin järjestyvän 6. huhtikuuta asti organisaation puolesta, mutta edellisenä päivänä meille ilmoitettiin, että majoitus ja ruokailu vain lisämaksuista. Järjestäjä itse poistui hotellilta tuona aamuna. Ruoka ja majoittuminen hotellilla oli todella kallista ja moni tytöistä oli ilman ruokaa ja huonetta koko päivän ajan.

– Illan edetessä organisaatio onneksi hoiti lopulta majoituksen, hän jatkaa. 

Emilia Lepomäki sai kisasta  Miss Eco Congeniality 2021-tittelin. 

Ulkoministeriön tiedotteen mukaan Egyptissä on maskipakko liikuttaessa autolla, julkisilla liikennevälineillä, sekä rakennuksissa ja tiloissa, joissa on paljon ihmisiä.

– Finaalissa oli paljon katsojia, enkä nähnyt monellakaan maskia. Parin viikon aikana meitä ei muutoinkaan vaadittu pitämään maskia, mutta itse halusin pitää sitä aina, kun se oli mahdollista.

Lepomäen päästyä takaisin Suomeen, missiorganisaatiosta ei kuulunut enää mitään.

– He olivat perustaneet ennen kisaa virallisen WhatsApp-ryhmän, mutta poistivat sen kuitenkin vähin äänin. Meistä kisaajista tuli keskenään todella läheisiä ja olemme olleet todella paljon tekemisissä, Lepomäki virnistää.

Lepomäki epäilee itsekin saaneensa kisan aikaisessa vaiheessa koronavirustartunnan. Videolla hän kertoo, miten organisaatio toimi, kun hän kertoi asiasta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja