Egyptin sissiryhmä: Armeijan käyttö pahentaa asioita

Terroristiryhmä, joka kertoi olevansa Egyptissä 58 turistin hengen vaatineen verilöylyn takana, varoitti tänään, että armeijan käyttäminen turistien suojelemiseen vain pahentaa asioita.

-Armeijan osallistuminen kiistaan ei ratkaise ongelmaa, vaan vain pahentaa sitä, Egyptin suurin terroristijärjestö Jamaa Islamiya kertoi uutistoimisto Reutersille lähettämässään lausunnossa. Se kehotti armeijaa pysyttelemään kiistassa puolueettomana.

Jamaan lausunnossa ei mainittu erikseen sisäministeri Habib el-Adlia, joka veti armeijan mukaan kiistan ratkaisuun viime viikolla. Adlin mukaan poliisin ja armeijan tulisi tehdä yhteistyötä turistipaikkojen suojelemiseksi ja väkivallan vastustamiseksi. Adli korosti, että varsinaisesta suojelusta vastaisi poliisi eivätkä sotilaat, mutta turvallisuuslähteiden mukaan paremmin harjoitetut sotilaspoliisit seisoisivat tavanomaisten vartioryhmien rinnalla strategisissa paikoissa.

Adli nimitettiin sisäministeriksi terroristi-iskun jälkeen. Presidentti Hosni Mubarak oli sitä ennen sättinyt tämän edeltäjää julkisesti verilöylyn takia. Verilöylyn sanottiin päässeen valloilleen tehottaman ja riittämättömän turvallisuusvalvonnan takia.

Egyptin kouluja puhdistetaan islamisteista

Yli 1600 egyptiläistä opettajaa on erotettu toimestaan, koska heidän epäillään tukevan Egyptin muslimifundamentalisteja. Erotusten takana on opetusministeri Hussein Kamel Bahaa Eddin.
-Olen siirtänyt syrjään yli 1600 opettajaa opetusjärjestelmästä. Me emme halua, että Egyptistä tulee toinen Algeria tai terrorismin tyyssija, opetusministeri sanoi tänään hallituksen omistaman Al Akbar-lehden haastattelussa.

-Me emme voi olla suvaitsevaisia, kun terrorismia ja fundamentalismia yritetään soluttaa kouluihin. Tässä on kysymys elämästä ja kuolemasta, ministeri sanoi. Erotetut opettajat on siirretty hoitamaan hallinnollisia tehtäviä opetuksen alalla. Opetusministeri Bahaa Eddin on tunnettu islamilaisen fundamentalismin vastustaja. Edellisen kerran hän erotti joukon opettajia vuonna 1993, kun nämä olivat vaatineet tyttöoppilaita käyttämään huntua koulussa.
(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat