Mainos

Egyptin räjähdyksissä useita kuolonuhreja

Pelastusviranomaisten mukaan räjähdyksissä on kuollut noin 30 ihmistä ja haavoittunut 150. Uhrien kansallisuudesta ei ole varmuutta.

Kolme räjähdystä on ravistellut tänään Dahabin lomakaupunkia Egyptin Siinailla. Pelastusviranomaisten mukaan räjähdyksissä on kuollut noin 30 ihmistä ja haavoittunut 150. Tiedot uhrien määrästä ovat ristiriitaisia.

Uhrien kansallisuudesta ei ollut varmuutta. Dahabissa on etenkin paikallisia ja israelilaisia lomailijoita mutta myös reppumatkailijoita länsimaista. Se on yksi alueen suositummista sukelluskeskuksista.

Eräs pelastustyöntekijä sanoi uutistoimisto Reutersille, että useat kuolleista näyttivät olevan ulkomaalaisia.

Dahabissa on myös yksittäisiä suomalaisia omatoimimatkailijoita. Ulkoministeriön mukaan turismisesonki Egyptissä on kuitenkin päättynyt eivätkä suomalaiset matkatoimistot järjestä valmismatkoja Dahabiin.

Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan räjähdykset tapahtuivat vilkkaalla torilla ja ravintola-alueella Dahabin keskustassa. Televisiossa sanottiin, että räjähdykset näyttävät olleen pommi-iskuja.

Israelin pelastusyksiköt lähettivät heti ambulansseja 60 kilometrin päässä rajasta olevaan Dahabiin. Eilatin pääsairaala oli hälytystilassa Etelä-Israelissa, kun se valmistautui sekä lähettämään lääkäreitä Dahabiin että vastaanottamaan haavoittuneita.

Israelin poliisi kertoi, että sadat israelilaiset matkailijat kiirehtivät kotiin Egyptistä. Siinailla oli räjähdyshetkellä tiettävästi noin 20 000 israelilaista, vaikka Israelin hallitus on toistuvasti varoittanut kansalaisiaan islamistitaistelijoiden hyökkäysuhasta alueella.

Ainakin 60 ihmistä, lähinnä ulkomaalaista, sai viime heinäkuussa surmansa, kun kolme pommia räjähti hotelleissa ja ostosalueella läheisessä Sharm el-Sheikhissä. Lokakuussa 2004 pommit tappoivat yli 30 ihmistä hotellialueella Tabassa lähellä Israelin rajaa.

Egyptin presidentti pitää iskuja terroritekona

Egyptin presidentti Hosni Mubarak kutsui Siinain räjähdyksiä "häijyiksi terroriteoiksi". Paikallisten lähteiden mukaan kyseessä oli pommi-isku.

- Presidentti painotti, että on tarpeellista saada tähän häijyyn terroritekoon syyllistyneet kiinni, jotta heitä voitaisiin rankaista lain voimalla, sanoi valtion uutistoimisto Mena.

Myös Yhdysvaltain presidentti George Bush kiirehti tuomitsemaan pommi-iskut voimakkain sananpainoin. Lisäksi palestiinalaisten Hamas-hallinto tuomitsi Egyptin iskut.

- Tuomitsemme tämän rikollisen teon, joka pitää pilkkanaan uskontoamme, ravisuttaa Palestiinan kansallista turvallisuutta ja toimii arabimaiden etuja vastaan, hallituksen edustaja Razi Hamad sanoi.

Dahabissa saattaa olla suomalaisia

Egyptin Dahabissa saattaa tällä hetkellä olla suomalaismatkailijoita, arvioi Suomen ulkoministeriön konsuliyksikön päällikkö Pekka Hyvönen STT:lle. Hyvönen oli illalla yhteydessä Suomen suurlähetystöön Kairossa. Suomalaisviranomaisten tietoon ei ollut tullut suomalaisuhreja.

Suomalaiset matkatoimistot lopettivat turistien lennättämisen alueelle pääsiäisenä. Hyvönen pitää kuitenkin mahdollisena, että alueella on satunnaisia suomalaisia omatoimimatkailijoita.

- Sharm el-Sheikhissä on yksi suomalainen sukellusyrittäjä ja kaksi matkaopasta, mutta he ovat kunnossa. Muista meillä ei ole tietoa.

Dahab on yksi alueen suosituimmista sukelluskeskuksista. Alueella on ollut ainakin vielä viime viikolla myös suomalaisia sukeltajia. Lisäksi Siinailla työskentelee useita suomalaisia sukellusoppaita.

Alueelle oli vaikea saada puhelinyhteyttä illan aikana.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.