Mainos

"Egyptin protesteille ei näy loppua"

17:13

Rajut protestit ovat jatkuneet Egyptissä. Syrjäytetyn presidentin Muhamed Mursin kannattajat ovat vallanneet kaksi aukiota Kairon keskustasta. Kairossa pelätäänkin nyt uutta väkivallan aaltoa.

Mursin kannattajat vannovat, etteivät väisty, mutta vastapuoli on yhtä ehdoton.

Armeija on uhannut hyökätä leireihin, mutta toistaiseksi niin ei ole tapahtunut. MTV3 Uutisille kesän ajan Kairosta raportoinut toimittaja Päivi Arvonen kertoo, että syynä on ehkä taktiikan muutos.

– Heidän uhkauksensa leirien tyhjentämisestä ei tuottanut toivottua tulosta. Nyt yritetään vähän pehmeämmin keinoin, koska verenvuodatus ei ole kenenkään intresseissä. Sähkön ja veden jakelun rajoittamisella yritetään saada ihmisiä pois alueelta vapaaehtoisesti, Arvonen kertoo.

Mursin kannattajat haluavat islamistisen hallituksen takaisin valtaan. Tällä hetkellä sen vaihtoehtona on käytännössä ainoastaan armeijan diktatuuri. Egyptin liberaalit ovatkin todella puun ja kuoren välissä - ja niin myös voimattomina sivusta seuraavat länsimaat.

– Yhdysvaltojen tilanne on hankala, sillä molemmat syyttävät heitä: muslimiveljeskunta syyttää Yhdysvaltoja Egyptin armeijan tukemisesta sotilasvallankaappauksessa ja oppositio vehkeilystä Siinain tilanteessa. Se, että länsimaat antaisivat taloudellista tukea, voisi olla eteenpäin vievä asia, Arvonen pohtii.

Protesteissa Mursin syrjäyttämisen jälkeen on kuollut lähes 300 ihmistä. Arvonenkaan ei näe mielenosoituksille loppua, sillä keskusteluyhteyden löytäminen on ollut hyvin haastavaa.

Turismi on tärkeä elinkeino Egyptille. Toimittaja Arvonen kertoo, että matkailijakato alkaa jo vaikuttaa egyptiläisten elämään.

– Turismi on kärsinyt pahasti tammikuun vallankumouksesta 2011 lähtien. Turistikohteissa on ollut rauhallista, mutta jokainen väkivaltauutinen vaikuttaa negatiivisesti matkailuun. Luxorissa nähdään jo melkein nälkää - monet pienyrittäjät ovat joutuneet teurastamaan nälkiintyneen hevosensa perheensä ravinnoksi, Arvonen kertoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.