Eeva: Matti Vanhanen paljastaa taustoja erolleen

Suomen pääministerinä seitsemän vuoden ajan ollut Matti Vanhanen kertoo eronsa syistä ja taustoista tuoreessa Eeva-lehdessä.

Matti Vanhanen ilmoitti eroavansa pääministerin tehtävistään joulukuussa 2009. Vanhasen ilmoitus yllätti niin puolueen jäsenet kuin rivikansalaisetkin.

Julkisuudessa spekuloitiin Vanhasen yllätysratkaisun taustoja, mutta pääministeri ei avautunut asiasta medialle. Viisi kuukautta pääministerin pestistä luopumisen jälkeen Vanhanen avautuu eronsa syistä Eevassa.

Vanhasen mukaan eroamisprosessi sai alkunsa kesällä 2009, kun entisen pääministerin elämässä alkoi tapahtua muutoksia, joiden vuoksi elämään piti löytää lisää vapaa-aikaa.

– Koin, että elämässäni lähimmät pari kolme vuotta ovat nyt hirveän tärkeitä. Halusin hoitaa ne oman ajankäyttöni kannalta niin hyvin kuin pystyn. Kun asetin asiat tärkeysjärjestykseen, päätös oli lopulta erittäin helppo. Koin, että olin jo suorittanut isänmaalle asepalvelukseni täysmääräisesti, antanut kaikkeni. Ja kun tein päätöksen, paluuta vanhaan ei ollut, Vanhanen kertoo lehden haastattelussa.

Kerrasta poikki -mentaliteetti

Perhesyiden lisäksi eropäätöksen taustalla oli myös muita syitä. Yhtenä niistä oli jalkojen nivelvaivat, jotka vaativat leikkausta. Sairausloman yhdistäminen vaativaan pääministerin tehtävään oli Vanhasen mielestä käytännössä mahdotonta toteuttaa.

Vanhanen paljastaa lehden haastattelussa miettineensä lähtevänsä pääministerin paikalta kerrasta poikki -mentaliteetilla.

– Alkuun mietin vetäytyväni tehtävästä kerrasta poikki -mentaliteetilla ja teinkin alustavia tunnusteluja Metsäteollisuuden suuntaan. Keskustelut eivät kuitenkaan edenneet sen pidemmälle. Tajusin, että pääministerin työstä on vaikea lähteä kertaheitolla, jolloin syntyi ajatus luopumisesta kesäkuun puoluekokouksessa.

Vanhanen kertoo myös, ettei kaipaa enää pääministerin aikoja elämässään.

Lähde: Eeva

Lue myös:

    Uusimmat