Eeva Lehtimäen kommentti: Ryöpytetty THL-Taneli voitti, ravintolat kiinni – riittääkö hallituksen jaksuhali pitämään kansalaiset koronanuhteessa?

2:32
Pääministeri Sanna Marin kertoo poikkeusolojen käyttöönotosta – katso, miten elämämme muuttuu seuraavien viikkojen aikana

Hallitus on nimennyt tuoreimman koronantapposuunnitelmansa Ilkka Remeksen hengessä Operaatio loppukiriksi, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Hallituksen sisällä koronatahtotila muuttui nopeasti parissa päivässä. Henki on, että kokeillaan kertarytinää ainaisen kitinän sijaan.

Julkisuudessa pyörineiden tanssi- ja laulukieltojen sijaan hallitus esittää kaikkien ravintoloiden sulkemista kolmeksi viikoksi 8.3. alkaen.

Vain viikko sitten THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen suositti, että baarit, pubit ja yökerhot suljetaan pääkaupunkiseudulla mahdollisimman nopeasti ja pidetään kiinni 14. maaliskuuta asti vaikeaksi muuttuvan koronatilanteen vuoksi.

THL:n virkamiehet joutuivat tästä omavaltaisesta ulostulostaan sosiaali- ja terveysministeriön puhutteluun.

Taneli sai mitä halusi ja enemmänkin.

Nyt ravintolat suljetaan kaikkialla muualla paitsi perustason alueilla. Sulun jälkeen hallitus aikoo edelleen rajoittaa ravintoloiden toimintaa, mm. aukioloaikoja.

Ruuan ulosmyynti ei korjaa ravintoloiden taloudellisia menetyksiä ja hallitus saa varautua tukemaan alaa reippaasti. Konkursseja tulee ja paikkoja menee kiinni.

Monet ravintolat ovat pyrkineet noudattamaan annettuja terveysohjeita tarkasti. Mutta on täysin selvää, että varsinkin nuorempi väki haluaa tavata kavereitaan, riekkua seitinohuissa, kun paikat ovat olleet auki.

Tartuntoja on tullut ja välillä kunnon ryppäinä. 

Hyvät, pahat ja rumat ravintolat

Ravintoloista on tullut kummallinen koronan taistelutanner. Arkijärkeen ei ole mahtunut, että tarvittiin perustuslain 23 pykälän käyttöönotto ja poikkeusolojen julistaminen, että ravintolat saadaan suljettua nopeasti kiihtyvän tautitilanteen vuoksi.

Karaoke ja kaljatuoppi ovat olleet lähes perustuslaillinen kansallinen oikeus, kun artisti esiintymässä on ollut taas potentiaalinen koronalinko. 

Muitakin kupruja hallituksen koronamatkalle mahtuu. Tulevassa sulkutilassa ollaan osittain siksi, että matkustajien pakkotestauksia ei ole saatu toimimaan rajoilla, jälleen juridisten ongelmia takia.

Lentokentät ja rajat ovat vuotaneet ensin koronan ykkösaallossa ja uudestaan jo kesälomien jälkeen. 

Niinpä rajusti leviävä muuntovirus jyllää nyt myös Suomessa.

Tämä laki putkahtaa eduskunnasta ulos toivottavasti nopeasti. 

Hallituksen, THL:n ja STM:n maskisekoilu oli oma lukunsa, ei siitä sen enempää.

Kaupoissa ja monissa julkisissa tiloissa vaeltaa edelleen maskittomia kansalaisia. Hyvää kuvaa yrityksen vastuullisuudesta ei esimerkiksi anna, että usein kaupassa nämä maskittomat ruuanhakijat kulkevat rakennusliikkeen varusteissa.

Sitten kun koronan jälkipyykkiä pestään, on syytä käydä läpi lainsäädännön mustia aukkoja. Edellä mainitut kolme esimerkkiä ovat asioita, jotka ovat vähentäneet kansalaisten luottamusta hallituksen kykyyn estää taudin leviämistä.

Tsemppiä ja jaksuhaleja

Tänään hallituksen viisikko viesti päätöksistä selkeästi. Ongelma on vain se, meneekö tsemppaus ja jaksuhalailu läpi enää yhtä tehokkaasti kuin viime maaliskuussa koronan alkujärkytyksessä.

Päätökset toimivat vain, jos kansalaiset ostavat ne. 

Operaatio loppukirin tarkoituksena oli kertoa, että kolme viikkoa etäkoulua yläasteella ja toisella asteella, yksityisten tilojen sulkemista, myös yli kuuden hengen yksityistilaisuuksien välttämistä, ja sen jälkeen olisi mahdollista lähteä purkamaan joitain rajoituksia.

Nuoret voisivat päästä takaisin kouluun ja yli 12-vuotiaat harrastamaan.

Tosin aina on se kurjempikin vaihtoehto. Nämäkään rajoitukset eivät riitä ja hallitus joutuu turvautumaan kaikkein kovimpaan eli valmiuslakeihin.

Tempoilua Helsingissä

Jos THL sai suosituksensa läpi, omista linjauksistaan joutui puolestaan perääntymään Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) johtama pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä. Viime viikolla linjattiin, että toisen asteen opiskelijat, esimerkiksi lukiolaiset, palaavat ensi viikolla vuorovedolla takaisin lähiopetukseen. Tänään homma vedettiin takaisin. Kotona jatketaan jo ensi viikko ja siitä taas kolme viikkoa eteenpäin.

Uutta linjausta olivat edeltäneet pääministerin haukut sunnuntaina Pääministerin haastattelutunnilla. Sanna Marinin (sd.) mukaan päätös oli vastuuton.

Nuoret ja opiskelijat ovat koronan suurimpiä häviäjiä. Vuosi on pitkä aika. He ovat myös rokotejonon hännillä.

Rokotteita tarvitaan lisää rutkasti

Operaatio loppukirin maaliksi pääministeri Sanna Marin tarjosi kesää: silloin elämä voisi olla taas normaalimpaa. Se kuitenkin tarkoittaa, että myös rokotteita pitäisi saada Suomeen paljon nykyistä enemmän.

Hallituksen viesti kolmen viikon sulkutilasta oli taitavaa viestintää. Että nyt mennään jämäkästi eteenpäin. Vähän rapsuttamalla paljastuu, että esimerkiksi Helsingissä on eletty jo pitkään tiukkojen rajoitustoimien kanssa.

Omassa elämässäni ei muutu mikään, koska olen vetänyt kontaktit työtä lukuun ottamatta niin minimiin kuin mahdollista.

Samaan aikaan osa maata jatkaa koronan ykköstasolla eli paljon keveämmin rajoituksin.

Edessä on pitkä kevät.

Toivottavasti hallitus voi esitellä pian myös valmiin suunnitelman, miten koronakurimuksesta myös irrottaudutaan.

Ilman sitä Operaatio loppukiri on vain tyhjä iskulause.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja