Eeva Lehtimäen kommentti: Hallitus ei voi syyttää vain aveja koronapäätöksistä – sitä saa mitä säätää

4:50
Näin tiukentuneet koronarajoitukset iskevät lasten voimisteluharrastukseen – toiminnanjohtaja: Uskaltaako kukaan enää lähteä harrastamaan?

Hallitus ei voi täysin ulkoistaa itseään eilisistä koronapäätöksistä. Viranomaiset toteuttavat hallituksen koronastrategiaa ja eduskunnassa myllytettyä tartuntatautilakia. Onko se vain nuivan viranomaisen vika, jos lakia ei ole helppo tulkita, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Tyrmistys, ärtymys ja turtumus levisivät eilen kulovalkean tavoin, kun Etelä-Suomen aluehallintovirasto julkaisi uudet tiukentuneet kokoontumisrajoitukset pahentuneen koronatilanteen vuoksi. Helsingin juhlaviikot perui esitykset yhtä konserttia lukuun ottamatta.

Hallituksen ministerit ihmettelivät tulkintaa, että myös lasten ja nuorten harrastustoimintaa rajoitetaan syyskuun 12. päivään saakka ensi perjantaista alkaen, vaikka hallitus on luvannut ihan muuta.

Siinä sitä oltiin – valta ja kansalaiset saman inhan äärellä.

Tapahtuma-ala järkyttyi avin uusista 25 hengen rajoituksista sisätiloihin. Se oli lekan isku päähän.

Tapahtumia voisi järjestää 25 hengen lohkoihin jaettuna, mutta monessa tilassa tämä ei onnistu tai ei ole taloudellisesti kannattavaa.

Hallituksen ministerit Li Andersson (vas.), ja Maria Ohisalo (vihr.) muistuttivat Twitterissä, että lapset ja nuoret eivät saa olla ensimmäisinä rajoitusten kohteina. Pääministeri Sanna Marin (sd.) lupasi, että sosiaali- ja terveysministeriöstä lähtee paimenkirje muistutukseksi paikallisviranomaisille hallituksen näkemyksestä.

Tämä oli siis puheenjohtajaviisikon tahtotila.

Samaan aikaan Säätytalon portailla perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) moitti viranomaisia ja kuntia siitä, että ne eivät ole käyttäneet tarpeeksi innokkaasti lain suomia valtuuksia puuttua uusiin koronaryppäisiin.

Neuvottelujen jälkeen Kiuru ei enää halunnut kommentoida hallituksen linjauksia, vaikka Marin oli niin varta vasten sanonut toimittajille.

Tänään avit tarkensivat haastattelussa, ettei lasten harrastustoimintaa ole rajoitettu, vaan kolmen viikon koronakiristykset koskevat tiloja.

Viestintä. Aina hankalaa.

Viranomainen toteuttaa lain kirjainta

Pääministeri Sanna Marin sanoi eilen, että STM:stä singahtaa ohjauskirje myös siitä, että kulttuuritapahtumia voitaisiin järjestää ilman kahden metrin turvavälivaatimusta.

Eilinen ei ole ensimmäinen kerta, kun hallituksen ministerit tai hallituspuolueiden kansanedustajat liittyvät kansalaisten äimistelykuoroon päätösten puutteesta tai epäoikeudenmukaisuudesta. Mutta tähän on pakko sanoa, että sitä saa mitä tilaa. Omaa osuuttaan ei pääse pakoon, vaikka se on mukavampi tie.

Viranomaiset tulkitsevat virkavastuulla hallituksen tekemää ja eduskunnan siunaamaa tartuntatautilakia. Myös perustuslakiasiantuntija Pauli Rautiainen muistuttaa, että Etelä-Suomen avin päätös on täysin hallituksen hybridistrategian mukainen. Vaatimus kahden metrin turvaväleistä pohjaa tartuntatautilakiin (kahden metrin turvavälien asetus tartuntatautilaki § 58 d).

Että onko se vain nuivan ja kasvottoman byrokraatin vika, että maata laitetaan taas säppiin? Samaa lakia voidaan tulkita myös eri tavalla. Helsingissä juhlaviikot perutaan, samaan aikaan Seinäjoella voi järjestää koronaviranomaisen mielestä täysin turvallisesti Vauhtiajot sekä parin tuhannen hengen perussuomalaisten puoluekokouksen. Toki tautitilanne on Helsingissä pahempi.

Koronapassista ei ole luvassa helpotusta tapahtuma-alalle ennen syys-lokakuun vaihdetta. Se on nyt selvä asia. En käytä enempää ruutia sen kummasteluun, miksi hanke haudattiin, eikä passia haluttu ryhtyä valmistelemaan jo keväällä.

Johtavan räkäindeksiasiantuntijan paikka tarjolla

Hallitus kehittää eri tapahtumille pisteytysjärjestelmää niiden terveysriskien tai turvallisuuden perusteella. Riskipotentiaalimalli olisi määrä ottaa käyttöön mahdollisesti jo elokuun lopulla. Tarkoitus on varmasti hyvä. Näin voitaisiin helpottaa tukalaan jamaan ajettuja aloja siihen asti, kun rokotekattavuus on saatu riittävän korkealle tasolle tai koronpassi läpi eduskunnasta.

Valitettavasti hankkeesta tulee mieleen legendaarisen huumoriryhmän Monty Pythonin sketsi Ministry of Silly Walks eli hassun kävelyn ministeriö. Siinä virkamies muun muussa arvioi, että onko hakijan tyyli riittävän omituinen ja hauska. Kummelikin on tässä yhteydessä jo mainittu.

Pahimmillaan joku viranomaisraukka joutuu tehtävään, jossa on arvioitava, miten paljon tartuntoja aiheuttavia pisaroita lentää erilaisten esitysten aikana. Johtava räkäindeksiasiantuntija, komea titteli toki.

Kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) ehti jo patistella, että mallista pitää tulla arkijärjellä ymmärrettävä. Suomalaiset kyllä muistavat miten tarkkoihin ohjeistuksiin hallituksessa oltiin valmiita, kun liikkumisrajoituksia sorvattiin viime keväänä. Ohisalo puolestaan kommentoi, ettei eri kulttuurin lajeja pidä lähteä arvottamaan.

Tämä jää nähtäväksi, kuten tuore sanonta kuuluu.

Rokotukset ainoa varma keino lähes normaaliin

Deltavariantti jyllää ja viimeistään tällä viikolla suomalaiset ovat havahtuneet siihen, että koronaepidemia ei ole vielä ohi. Sen kanssa on opittava elämään. Delta on tuskin viimeinen muunnos, joka Suomeen päätyy.

Rokotteet ovat ainoa varma tie yhteiskunnan normalisoitumiseen.

Liikkeellä on kaikenlaisia käärmeöljykauppiaita, jotka levittävät väärää tietoa rokotteista, esimerkiksi sosiaalisen median kanavien kautta.

Tänään poliisi otti kiinni kolme ihmistä, jotka yrittivät tunkeutua helsinkiläiskouluun protestoimaan koronarokotuksia.

Yksi kuva sekin korona-Suomesta elokuussa 2021.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja