Eeva Lehtimäen kommentti: Koronapassista tuli viinakortti – saako edes jano rokotekriittisiä piikille?

Linnan juhlat peruttu! Puolustusministerin uudenvuodenpäivän vastaanotto peruttu! Pikkujoulut peruttu! Torstain ilmoituksissa oli symboliikkaa, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Syksy meni ja korona tuli, kuten vuosi sitten. Tartuntakäyrän suunta on ollut reippaasti ylöspäin viime viikot.

Alueiden kiristystoimien jälkeen torstaina omat koronarajoituksensa linjasi peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) johtama sote-ministeriryhmä.

Erilaisten rajoitusten tarkoituksena on turvata viime kädessä sairaanhoidon kestävyys, erityisesti tehohoitopaikkojen riittävyyden kanssa mennään lähellä riskirajaa.

Koko syksyn Suomessa on maaniteltu, kirottu ja ymmärretty rokottamattomia. Kahden rokotuksen ottaneiden yli 12-vuotiaiden määrä roikkuu edelleen hiukan yli 80 prosentissa. Ainakin itselleni on ollut yllätys ja pettymys, miten fanaattiseksi rokotusten vastustaminen on yltynyt Suomessa. 

Tuntuu että kyseessä ei ole vain kiinnittyminen väärän tiedon profeettoihin, vaan keskisormen heilutus koko yhteiskunnalle.

Koronarokotteen voi sanoa olevan yksityisasia, mutta ei se ole, koska se otetaan myös toisten, lähimmäisten terveyden suojelemiseksi.

Koronapassilla vapauteen

Rokotevastaisuus kytkeytyy usein yhteen koronapassin vastustuksen kanssa.

Nyt hallitus tekee vihdoin sen, mihin viranomaiset turvautuivat jo kuukausia sitten monessa muussa Euroopan maassa. Kansalaisten janon ja seuranhimon pitäisi nyt ylittää koronavälinpitämättömyys ja rokotevastaisuus.

Koronapassista on tulossa yhden sortin viinakortti ja lupaus edes jonkinasteisesta vapaudesta.

Kiurun johtama sote-ministeriryhmä nimittäin ehdottaa, että sunnuntaista eteenpäin anniskelu pitää lopettaa leviämisalueilla eli pahimmilla korona-alueilla jo kello 17 ja ovet pitää sulkea tuntia myöhemmin.

Koronapassilla nämä rajoitukset voi siis kiertää. Passit pitää ottaa käyttöön myös heti, kun ravintola avautuu. Ravintola voi siis jatkaa ikään kuin rajoituksia ei olisi lainkaan, jos ravintolalla on koronapassi käytössä. Tällä mennään kesäkuun loppuun asti.

Tilanne on sinänsä epälooginen. Ihmiset on patistettu takaisin etätöihin pois hyvinkin väljistä toimistoista, mutta samaan aikaan sama porukka voi riisua maskit ja istua tiiviisti lähekkäin ravintolassa koronapassia näyttämällä.

Vastakkainasettelu kasvaa

Uusien rajoitusten myötä myös vastakkainasettelu kasvaa. Uusia koronarajoituksia on vastustettu väkivaltaisesti eri puolilla Eurooppaa. Suomessakin kuulee tarinoita, miten suhtautuminen rokotuksiin on rikkonut perheitä, sukuja ja ystävyyksiä.

Yksi aikapommi on se, että kahden rokotteen piti taata yhteiskunnan avaaminen. Monelle on vasta nyt iskostunut tajuntaan, että myös rokotettu voi levittää tautia tai saada koronan, tosin useimmiten lievänä.

Toisen rokotteen teho alkaa myös heikentyä 4 – 6 kuukauden kuluttua pistoksesta. Että vaikka on tehnyt kaiken oikein, ei sekään ole lopullinen exit koronasta.

Nyt hallitukselta ja asiantuntijoilta odotetaan nopeaa linjausta siitä, milloin muut kuin riskiryhmäläiset ja yli 60-vuotiaat saavat kolmannen rokotteen.

Kiuru ratsastaa jälleen 

Miten kansalaiset suhtautuvat muuttuneeseen koronatilanteeseen? MTV Uutisten tuoreessa kyselyssä peräti 59 prosenttia suomalaisista oli sitä mieltä, että päättäjät ovat purkaneet rajoituksia liian nopeasti.

Poliittiset voimasuhteet ovat myös liikkeessä.  

Vieläkö muistatte, kuinka elokuussa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoi Helsingin Sanomissa odottavansa Suomen avaamista, mutta…

– Voin sanoa jopa niin, että jos emme ole käyneet aikaisemmin veitsenterällä, niin valitettavasti nyt me siellä olemme. Rokotuskattavuus ei ole vielä riittävä, ja se näkyy siinä, kuinka koronavirus on levinnyt kansan keskuuteen ennätysmäärin.

– Jos suomalaiset eivät enää laajasti sitoudu yhteisiin koronatoimiin, me ajaudumme hallitsemattomaan epidemiaan. Se johtaisi siihen, että realistisesti saavutettavissa oleva rokotuskattavuus ei tule riittämään ja epidemian hoito tulee pitkittymään, Kiuru totesi. 

Ja vain kuukautta myöhemmin pääministeri Sanna Marin (sd.) työnsi suomalaiset liikkeelle. 

– Toivon, että kaikki suomalaiset nyt kokevat, että saavat mennä, tehdä, kokea ja viettää aikaa ystävien ja läheisten seurassa.

On todettava reiluuden nimissä, että pilkattu Kiuru oli oikeassa varoittelussaan ja moni muu väärässä.

Kiuru vs. Marin ja muu hallitus: 6 – 0.

Krista Kiuru ratsastaa jälleen. 


Lue myös:

    Uusimmat