Eeva Lehtimäen kommentti: Kokoomuksen Orpon kuntavaalinoste jatkuu - keskustan ja vihreiden ilmastovääntö ei hyödyttänyt kumpaakaan

Puolueiden kannatus ja keskinäinen järjestys ovat pysyneet paikallaan vilkkaasta politiikan alkusyksystä huolimatta. Budjettiriihen ilmastoväännöt, hallituksen koronapurun takkuilu ja puheenjohtajavaihdokset eivät näytä heiluttavan tai kiinnostavan äänestäjiä. Vain kokoomus on nostanut kannatustaan hieman, kirjoittaa MTV uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Oppositiopuolue kokoomus on kasvattanut etumatkaansa Suomen tällä hetkellä suosituimpana puolueena Helsingin Sanomien tuoreessa gallupissa. Kokoomus lähtee politiikan syyskauteen 20,8 prosentin tuloksella ja etumatkaa toisena olevaan pääministeripuolue SDP:hen (18,4%) on reilut kaksi prosenttiyksikköä.

Alkusyksystä kotimainen keskustelu on pyörinyt talouden ja koronan jälkihoidon ympärillä. Molemmissa kokoomus on julkisuudessa ottanut paikan hallituksen vastavoimana.

Orpon vaalinoste

Kesäkuun kuntavaalien voitto kantaa nyt sairauden jälkeen julkisuuteen palannutta puheenjohtajaa Petteri Orpoa. Ulospäin näyttää, että kihinä Orpon vaihtamiseksi ensi kesän puoluekokouksessa on vaimentunut.

Muissa puolueissa seurataan kuitenkin silmä kovana kantaako Orpon noste, ja onko hän kokoomuksen itseoikeutettu ykkönen viemään puolueen myös eduskuntavaaleihin.

Tammikuun aluevaaleissa kokoomus voi odottaa itselleen hyvää tulosta, koska kannattajakunta kampeaa itsensä uskollisesti vaaliuurnille kisasta toiseen.

Purra pitänyt asemat

Toinen oppositiopuolue perussuomalaiset voi huokaista helpotuksesta. Vaihto Jussi Halla-ahosta Riikka Purraan elokuun puoluekokouksessa ei ole heilutellut puolueen kannatusta mihinkään suuntaan. Tuoreessa mielipidemittauksessa perussuomalaiset on kolmas 17,4 prosentin kannatuksella.

Edes Suomelle työskennelleiden afgaanien evakuointi Suomeen ei saanut ymmärrystä Purralta eli maahanmuutto on lähtökohtaisesti aina tiukasti vastustettavien asioiden listalla.

Purra on luvannut, että perussuomalaiset aktivoituu kotimaisessa talouskeskustelussa, mutta nämä linjaukset eivät ole vielä kirkastuneet politiikan penkkiurheilijoille.

Opposition yhteinen taistelukohde eduskunnassa on tällä hetkellä poliisien määrärahojen riittävyys. Tätä teemaa molemmat puolueet pitävät esillä syksyn salikeskusteluissa.

Someinfluensseri Marin

Pääministeripuolue SDP pysyttelee toiseksi suosituimpana puolueena 18,4 prosentin tuloksella. Hallitus selvisi taas yhdestä kriisistä, vaikka budjettiriihi venyi syyskuussa.

Heinähelteiden lomailun jälkeen julkisuudessa on pyörinyt aiempaa rennompi pääministeri. Joko omasta ideasta tai konsulttivedolla Sanna Marinista on kuoriutunut Instagram-vaikuttaja, joka avaa entistä enemmän persoonaansa valtavalle, lähes 500 000 hengen seuraajajoukolleen.

Se herättää nälväilyä perinteisissä politiikan piireissä, mutta voi olla myös yllättävän vahva poliittinen voimavara tavoittaa uusia kannattajia.

Marinin vahva henkilökohtainen suosio kantaa myös SDP:tä.

Hallitus humppaa eteenpäin

Itse hallitus humppaa eteenpäin. Hyvin asian tiivistää hallitusta läheltä seuraava politiikan vaikuttaja: ”Hallitus on joko on- tai off-tilassa. Joko päällä on joku riita tai kriisi tai sitten on hiljaista”.

Loppukeväästä asti julkisuudessa on voitu seurata lähes reaaliajassa hallituksen ja eri viranomaisten vääntöä koronatoimien purkamisesta. Erityisesti perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) ja STM:n kipuilu muiden ministereiden linjaa vastaan on hallinnut ilmatilaa.

Sama hallitus, joka onnistui nopeasti sulkemaan Suomen keväällä 2020, on ollut hukassa koronasta irtaantumisen kanssa.

Eilen eduskunnassa koronapassin salikeskustelussa kuultiin myös rehellinen hallituspuolueen ulostulo. Kansanedustaja Joonas Könttä (kesk.) sanoi, että hallitus epäonnistui koronapassin kanssa. Tapahtuma-ala ja oppositio olivat avauksineen oikeassa, kun vaativat koronapassia jo keväällä.

Saarikon veroavaus

Hallitus selvisi myös syyskuun budjettiriihestä, vaikka ilmastopäätökset kriisiyttivät tilanteen.

Keskusta tai vihreät eivät kumpikaan saaneet nostetta väännöstä, vaikka niistä muodostui riihen taistelupari.

Keskusta on neljäntenä gallupissa 12,9 prosentin kannatuksella. Annika Saarikko heiluttaa vahvasti valtiovarainministerin salkkua julkisuudessa ja on ollut viime viikot hallituksen näkyvin ministeri.

Viimeksi eilen Saarikko kertoi aikovansa ehdottaa hallituksessa ansiotulojen verojen alennusta vuonna 2022 käytävissä budjettineuvotteluissa.

Mukava vaalitäky omille, mutta aiheuttaa kuhinaa hallituksessa. Tosin ennen vuoden 2022 riihtä hallituksen pitää niputtaa kehysriihen lupauksensa työllisyystoimista ja julkisen talouden sopeutuksista.

Vihreiden kannatus on pysynyt 10,5 prosentissa. Ilmastoterhakoituminen ja varapuheenjohtajakisa Maria Ohisalon äitiysloman tuuraajista ovat aktivoineet omia kannattajia, mutta eivät ole tuoneet lisänostetta puolueelle.

Lokakuussa vihreät valitsee puheenjohtajatuuraajaan sekä Ohisalon ministerisijaisen. Tällä hetkellä vahvoilla on malli, jossa valtaa jaetaan. Demokraattista ja työkuormaa tasaavaa, mutta hallituksen viisikon toiminnan kannalta vaikeaa, jos sijaispuheenjohtaja ja sisäministeri ovat eri henkilöt.

Lue myös:

    Uusimmat