Eeva Lehtimäen kommentti: Kulmuni kantoi poliittisen vastuun valmennuskohussa – ero käynnistää myös puheenjohtajakisan keskustassa

18:02
Katri Kulmuni ilmoitti tänään iltapäivällä eroavansa valtiovarainministerin tehtävästään – katso videolta tunteikas tiedotustilaisuus

Katri Kulmuni kantoi poliittisen vastuun mediavalmennuskohusta nopeasti, jopa niin nopeasti, että onnistui yllättämään keskustalaiset, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki. 

Virheen myöntäminen ja 50 000 euron kaivaminen omasta taskusta eivät enää pelastaneet keskustan puheenjohtajaa Katri Kulmunia.

Kulmuni piti lyhyen tiedotustilaisuuden iltapäivällä eduskunnassa ja ilmoitti jättävänsä valtiovarainministerin tehtävät. 

Suomalaista politiikkaa ei voi syyttää draaman puutteesta. Joulukuussa kaatui hallitus, kun keskusta Katri Kulmunin johdolla veti luottamuksensa pääministeri Antti Rinteeltä (sd.).

Nyt Kulmuni jättää paikkansa. Uudet tiedot Suomen Kuvalehdessä ja Iltalehdessä vahvistivat näkemystä, että viestintätoimisto Tekiriltä ja tunnetulta kriisiviestintäkonsultilta Harri Saukkomaalta tilatuissa valmennuksissa ministerin tehtäviin ja puheenjohtajan hommiin valmentaminen olivat menneet sekaisin. 

Kaikki laskut menivät kuitenkin ministeriöiden piikkiin, ei keskustan puoluetoimistolle, mikä olisi ollut oikea osoite. 

Puoluetoimisto olisi myös laskut maksanut, jos olisi niistä tiennyt.

Ministeri teki päätöksen erosta itse

Joka tapauksessa Kulmuni ei jäänyt pitkäksi aikaa lillumaan kohun keskelle. MTV Uutisten tietojen mukaan ministeri teki päätöksen itse. Esimerkiksi eduskuntaryhmä tuki puheenjohtajaansa. Päätös tuli yllätyksenä jopa omille.

Keskustalaiset pitivät ratkaisua jopa hätäisenä, mutta julkisesti Kulmuni saanee kiitosta poliittisen vastuun kantamisesta. Se ei ole Suomessa tavallista.

Uusi valtiovarainministeri valitaan nopeasti

Puolueen päättävät elimet eli puoluehallitus ja eduskuntaryhmä kokoontuvat sunnuntaina. Ministeriruletti pyörähtää käyntiin. Se voidaan tehdä lyhyellä kaavalla tai isommalla ministerikierrätyksellä.

Tällä kertaa kahden paikan täyttäminen on todennäköisin vaihtoehto, koska Sanna Marinin hallitus on toiminut vasta niin lyhyen aikaa. 

Pääministeri Sanna Marin ja muut hallituspuolueet todennäköisesti toivovat, että keskusta saa sotkunsa hoidettua mahdollisimman nopeasti. Hallitus toimii poikkeusoloissa ja vielä ennen juhannusta pitää saada päätökseen monia koronarajoitusten purkuja.

Liikkuvaan junaan voisi valtiovarainministeriksi hypätä helpoimmin nykyinen elinkeinoministeri Mika Lintilä, joka hoiti tehtävää Rinteen hallituksessa. 

Häntä kiiteltiin valtiovarainministerinä, mutta korona-ajan yritystukien hoitamisesta Lintilä on saanut myös kritiikkiä osakseen.

Jatkaa puolueen johdossa

Kulmuni jatkaa puolueen puheenjohtajana. Keskustalla on puoluekokous syyskuussa Oulussa. Jos Kulmuni on ulkona hallituksesta, käynnistyy myös puheenjohtajataistelu. Nykypolitiikassa puheenjohtaja on yleensä aina myös hallituksen ministeri, usein puolueen kärkisalkun haltija. 

Vahva kandidaatti on Annika Saarikko, joka palaa ministeriksi elokuussa. Muita mahdollisia ehdokkaita ovat puolustusministeri Antti Kaikkonen, elinkeinoministeri Mika Lintilä ja maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Muitakin halukkaita profiilin nostajia voi ilmaantua.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja