Matti Vanhanen torppaa huhut itseensä kohdistuvista ministerispekulaatioista: "Ehkä en olisi tässä kommentoimassa, jos olisin jollain tavalla mukana"

2:04
Katri Kulmuni erosi eilen ministerin tehtävästä

Keskustan puoluehallitus ja eduskuntaryhmä kokoontuvat huomenna päättämään puolueen ehdokkaasta uudeksi valtiovarainministeriksi. Puoluesihteeri Riikka Pirkkalaisen mukaan nyt haetaan haastavien aikojen valtiovarainministeriä.

– Näihin haastaviin aikoihin haetaan ministeriä, joka pystyy tukenaan hallitusta ja Suomea ja laajemminkin talouden kehitystä”, hän kommentoi Ylelle perjantaina.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen korosti samassa erikoislähetyksessä, että valtiovarainministeri tulee olemaan pääministeri Sanna Marinin (sd) tärkein tuki EU:n rahoitusneuvotteluissa.

– Kun on viiden puolueen hallitus, niin henkilön pitää tietysti tunnistaa ne herkkyydet, mitä eri hallituskumppaneilla on. Tässä ei ole kovin kauaa aikaa, kun pitää olla ensi vuoden budjetti olemassa ja sopeutustoimet aloitettu ja sitten pitää olla aika vahva linja EU-rahoituskysymyksiin liittyen. Siinähän valtiovarainministeri on pääministerin tärkein tuki ja Suomen pitää pystyä vaikuttamaan siihen ja olla ratkaisuissa mukana, Vanhanen totesi.

Vanhanen nostettu nimenä esiin

Keskustan entinen kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä nosti Vanhasen nimen mukaan ministerispekulaatioihin perjantaina. Hän katsoo, että sopiva valtiovarainministeri voisi löytyä keskustalaisten ex-pääministerien joukosta.

– On sekä Suomen että EU:n tilanne niin vaikea, että valtiovarainministeriä hakisin ex-pääministerilinjalta Vanhanen, (Juha) Sipilä tai eduskunnan ulkopuolelta (Esko) Aho - josko lähtisivät, Ala-Nissilä pohti.

Vanhanen ei innostu ajatuksesta.

– Ehkä en olisi tässä kommentoimassa, jos olisin jollain tavalla mukana tässä. Puolueväki tietää hyvin sen, että kun viisi vuotta sitten palasin politiikkaan, en ole pyrkinyt valtioneuvoston jäseneksi. Nyt on hyvin tärkeää, että puoluejohto hyvin tarkkaan harkitsee tätä tilannetta, hän vastasi Ylellä suoraan kysymykseen ministeriaikeistaan.

"Poliittinen järjestelmä sopeutuu"

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni erosi valtiovarainministerin tehtävästä perjantaina esiintymiskoulutuksesta syntyneen kohun vuoksi. Hän jatkaa keskustan puheenjohtajana. Matti Vanhasen mukaan se, ettei puolueen puheenjohtaja ole mukana hallituksessa ei ole ongelma.

– Minä johdin hallitusta, jossa toiseksi suurimman puolueen puheenjohtaja ei ollut mukana hallituksessa. Kyllä poliittinen järjestelmä sopeutuu erilaisiin ratkaisuihin.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän nimi on noussut esiin monien pohdinnoissa tulevasta valtiovarainministeristä. Hän hoiti tehtävää ennen Kulmunia.

– Ei ole kysytty [valtiovarainministeriksi]. Meillä on hyvin selkeä sapluuna kansanliikkeessä, eduskuntaryhmä ja puoluehallitus esittävät, ja sen mukaan mennään”, Lintilä sanoi perjantaina Helsingin Sanomille.

Huomenna iltapäivällä päätetään

Keskustan puoluehallitus ja eduskuntaryhmä kokoontuvat sunnuntaina kello 16. Kun puolue on tehnyt valintansa uudeksi valtiovarainministeriksi, järjestetään ylimääräinen tasavallan presidentin esittely, jossa tasavallan presidentti Sauli Niinistö myöntää Katri Kulmunille eron valtioneuvostosta ja nimittää uuden ministerit tai uudet ministerit.

Jos esimerkiksi Lintilä tai joku muu keskustan nykyisistä ministereistä ottaa valtiovarainministerin salkun, ministerivaihtoja tulee useampi.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja