Eeva Lehtimäen kommentti: Halla-aho on viemässä perussuomalaisia jytky kolmoseen

Perussuomalaisten nousu kolmanneksi sähköistää vaalikamppailun, kirjoittaa MTV uutisten kolumnisti Eeva Lehtimäki.

Ei tullut loikkaa ylöspäin, vaikka pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kaatoi hallituksen. Vaalikentillä, tupailloissa ja toreilla on ollut kepulaisten mielestä säpinää, mutta Ylen tuoreessa mittauksessa keskustan kannatus jää 14,4 prosenttiin ja puolue on vasta neljäntenä.

Pieni värähdys, sanoo keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä MTV:n uutisille. Niin pieni, että puolueen tilanne tulevissa vaaleissa näyttää katastrofaaliselta.

Tulos tai ulos. Näillä numeroilla keskusta saa ruveta etsimään itselleen uutta puheenjohtajaa, ellei käyrä käänny toiseksi.

Ylen mittauksen suurin uutinen on perussuomalaisten nousu jo kolmanneksi suosituimmaksi puolueeksi. Käytännössä kokoomuksen ja perussuomalaisten kannatus on nyt tasan.

Petteri Orpon kokoomus on niukasti toisena 15,8 prosentin lukemilla. Perussuomalaiset ovat lisänneet suosiotaan lähes kaksi prosenttiyksikköä 15,1 prosenttiin.

Oulun seksuaalirikosepäilyjen oikeuskäsittelyt ovat alkaneet, mutta Taloustutkimus selittää nousua nimenomaan nukkuvien puolueen heräilyllä. Mielipidettään pantanneet tai epäröivät äänestäjät ovat siirtyneet perussuomalaisten kannattajiksi.

Jytky kolmonen häämöttää

Perussuomalaisten sanoma on selkeä ja kaikkea peilataan maahanmuuttolasit päällä. Monien muiden puolueiden rönsyileviin ja pitkiin vaaliohjelmiin verrattuna yksi viesti on helppo muistaa.

Toinen iso kokonaisuus on ilmastonmuutos. Siinä perussuomalaiset puhuttelevat niitä suomalaisia, joiden mielestä aiheella pelottelu on mennyt liian pitkälle.

Perussuomalaisten valtaeliittiä roiminut Ketutus-video aiheutti halutun kohun. Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen muistutti aamun Pöllöraadissa, että vihalla ei kannata flirttailla. Jussi Halla-ahon on hyvä muistaa, miten kävi Timo Soinille. Puolue voi joutua vielä kovempiin käsiin.

Hapuiluun ei ole varaa

SDP:llä on edelleen turvallisen tuntuinen kaula takana olevaan nelikkoon, mutta samaan aikaan kannatus on laskenut 1,2 prosenttiyksikköä 20,1 prosenttiin.

Antti Rinteellä on ollut vaikeuksia puolueen vaaliohjelman, erityisesti sen ilmastonmuutosehdotusten kanssa. Ei anna hyvää kuvaa, kun puheenjohtaja joutuu Ylen puheenjohtajatentissä kaivamaan taskustaan silmälasit ja tankkaamaan suoraan sanasta sanaan kestävän kehityksen veroehdotuksia. Ei siis kokoomuksen tai muun vastustajan ohjelmaa, vaan omaa.

Ylen ja MTV:n suuret vaalikeskustelut ovat vielä edessä ja Rinteen pitää nyt onnistua. Hapuiluun ei ole varaa.

Myös kokoomuksessa on syytä painaa paniikkinappulaa. Vanhusten hoiva ja terveydenhoito ovat kansalaisille kärkiteemoja ja näissä kokoomus ei tunnu nyt vaihtoehdolta, johon kansalaiset luottavat. Ilman kunnon loppukiriä, myös Petteri Orpo saa olla huolissaan puheenjohtajan paikastaan.

Hankalat hallitusneuvottelut tulossa

Vihreiden Pekka Haavisto on tehnyt sen työn, mihin hänet valittiin. Puolueen kannatus on vakiintunut, mutta Hesarin selvityksen suosituin pääministeriehdokas ei pysty tiristämään omasta suosiostaan lisää puolueelle. Tähän mennessä on käyty ilmastovaaleja. Se ei ole hyödyttänyt vihreitä niin paljon kuin he uskoivat. Vakavan mietinnän paikka puolueelle.

Mitä sitten tästä mittauksesta voidaan päätellä? Epävarmoja ja liikkuvia äänestäjiä on paljon. Mittauksen virhemarginaali on tavallista suurempi. Neljä puoluetta on tiiviissä sumpussa ja niiden keskinäinen järjestys voi olla mikä vain. On myös täysin mahdollista, että SDP:n viisari tulee vielä alaspäin.

Tämä tarkoittaa hankalia hallitusneuvotteluja vuoden 2011 tapaan. Samaan aikaan puolueet käyvät myös EU-vaaleja. Toimitusministeristön elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on jo ennustanut, että seuraavasta hallituksesta päästään neuvottelemaan vasta toukokuun  europarlamenttivaalien jälkeen.

Politiikan buffet-pöytä on ollut auki

Ennakkoäänestys alkaa ensi keskiviikkona. Tähän mennessä vaaleissa on ollut yksi silmiinpistävä omituisuus.

Puheenjohtajat ovat olleet liikuttavan yksimielisiä vähintään 75 prosentin työllisyystavoitteesta seuraavalla vaalikaudella ja ovat varmaan vieläkin. Siitä huolimatta taloudesta ja työllisyydestä ei ole paljon pukahdettu, vaikka vaalikamppailussa on menossa loppukiri.

Miksi? Siksi että se pilaisi kivan vaalifiiliksen.

Työllisyys näköjään hoituu kuin Manulle illallinen. Juha Sipilän mukaan työllisyysasteen nostaminen yhdellä prosenttiyksiköllä tarkoittaa julkiseen talouteen lisävaroja 1,4 miljardia euroa.

Helppoa.

Vaalikamppailussa valtiovarainministeriön leikkausvaroitukset, kestävyysvaje tai viestit nurkan takana kurkkivasta taantumasta eivät kiinnosta.

Meillä on verofestivaalia taskusta toiseen, puun istutusta, rahaa vanhusten hoitoon, koulutukseen, hoitajien palkkaamiseen ja poliiseihin. Hei tyypit, Toyotoja ei viedä pihasta ja kotimaista, sitä ilmastoystävällisempää lihaa syödään, että napa naukuu ja maitoa päälle. Tiistaisin vaihdetaan sitten kestävällä energialla kasvatettuun salaattiin.

Tarjolla on politiikan notkuva buffet-pöytä kaikilla herkuilla hintaan miljardi, kaksi tai kolme.

Sote-vääntö nakersi kansalaisten luottamusta

Olen ankeuttaja. Loppumaton sote-vääntö on nakertanut kansalaisten luottamusta poliitikkojen kykyyn ratkaista isoja kokonaisuuksia. Jos nyt talouden isosta kuvasta ei uskalleta puhua, tulee äänestäjien pettymys olemaan hallitusneuvottelujen jälkeen entistä karumpaa.

Paljon luvattiin, mutta sitten se tyyppi, jota pääministeriksi myös kutsutaan, aloittaa lauseensa: Tässä taloustilanteessa emme pystyneet...

Ps: Mielipidemittausten viiden suosituimman puolueen puheenjohtajat ottavat mittaa toisistaan ensi tiistaina MTV3:n Pääministeritentissä kello 20 alkaen. Joko päästään puhumaan taloudesta? Ei paineita Jussi Kärki ja Jan Andersson.

Lue myös:

    Uusimmat