Mainos

Eduskunta lisäsi budjettiin 619 miljoonaa

Valtion ensi vuoden budjettiesityksen loppusumma on noussut valiokuntakäsittelyssä 619 miljoonan markan verran.

Valtiovarainvaliokunnasta tänään valmistuneessa mietinnössä talousarvion loppusumma on 197 713 190 000 markkaa. Lisäykset on katettu valtaosin pienentämällä valtionvelan kuoletuksiin käytettävää summaa 540 miljoonalla markalla. Valtionvelkaa vähennetään silti lähes 14,6 miljardilla markalla. Budjettimietintöön on kirjattu hallituspuolueiden ryhmänjohtajien sopimat lisäykset ja vähennykset.

Eniten menot nousevat sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan pääluokassa, kun kansaneläkkeeseen tehdään 70 markan tasokorotus 50 markan sijasta. Eläkeläisten ylimääräinen sairausvakuutusmaksu alenee nopeammin kuin hallitus esitti. Lisärahaa annetaan myös mm. lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen parantamiseen.

Budjetin katteeksi tuloutetaan myös Raha-automaattiyhdistyksen tuottoa 80 miljoonaa markkaa hallituksen esittämää enemmän.

Eduskunnan lisärakennuksesta nipistetään


Eduskunnan lisärakennuksen 60 miljoonan markan määrähasta nipistetään sovitulla tavalla 20 miljoonaa

Eduskuntatalo

markkaa. Mietintöön liitettiin odotetusti lausuma, jossa vaaditaan suhdannetilanteen vaikutuksen ottamista huomioon rakentamisen ajankohdasta päätettäessä. Budjetissa osoitetaan ensimmäistä kertaa varoja lisätilojen rakentamiseen eikä pelkästään suunnitteluun. Tämä ratkaisu varmistaa hankkeen toteutumisen. Yksityiskohtaisessa käsittelyssä voi vielä tulla asiasta äänestys, mutta muutokseen eivät vastustajien voimat riitä.

Lisärakennuksen suunnittelu- ja urakkasopimukset on määrä tehdä ensi vuoden aikana. Valtiovarainvaliokunta on tyytymätön viime vuosien käytäntöön, jonka mukaan eri virastojen ja laitosten palkkamäärärahoja ei eritellä talousarviossa. Ne budjetoidaan toimintamäärärahoihin. Valiokunta haluaa hallituksen erittelevän tulevaisuudessa ainakin vakituisen henkilöstön palkkojen osuuden.

Epäluottamusäänestys yliopistorahoista

Keskustaoppositio jätti budjettimietintöön vastalauseen, jossa se ilmoittaa esittävänsä hallitukselle epäluottamuslausetta yliopistojen perusrahoituksen vajeesta. Keskustan vastalauseessa toivotaan budjettiin korjauksia kaikkiaan 1,4 miljardin markan edestä, kun ryhmän esittämä yhteisöveron tuoton uudelleenjakaminen otetaan huomioon.

Rahoitus otettaisiin nostamalla verotuoton arviota. Budjetin palautekeskustelu alkaa tiistaina. Sen jälkeen eduskunnassa puhutaan ensi vuoden menoista päivittäin. Viimeiset äänestykset talousarvion yksityiskohdista on määrä käydä 19. joulukuuta.

Eduskunta hyväksyi lopullisesti myös ensi vuotta koskevat verovähennykset ja asteikot. Niiden sisältö oli lyöty lukkoon jo aiemmin. Istunnossa hylättiin äänin 98-50 keskustan ja kristillisten ponsiesitys, jossa vaadittiin korjausta yhden tulonsaajan lapsiperheiden verotukseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.