Mainos

Eduskunta julkistaa omat tilastonsa edustajien poissaoloista

Eduskunta lupaa julkistaa ensi syksystä lähtien omat tilastonsa kansanedustajien poissaoloista. Eduskunnan toimintaa johtava puhemiesneuvosto päätti uudesta toimintatavasta tänään.

Taustalla on tyytymättömyys eräiden tiedotusvälineiden laatimiin poissaolotilastoihin. Kansanedustajat ovat arvostelleet niitä virheellisiksi tai epätarkoiksi, jolloin niiden pohjalta on voinut saada väärän kuvan todellisesta tilanteesta.

Eduskunnassa on tehty vuodesta 1981 lähtien kuukausittain selvitys kansanedustajien luvattomista poissaoloista. Selvitykset on toimitettu kunkin edustajan omalle eduskuntaryhmälle. Tiedotusvälineille niitä ei kuitenkaan ole suostuttu antamaan. Uusi avoimempi tiedottaminen ei jatkossakaan ole automaattista. Puhemiesneuvoston päätöksen mukaan tilastot annetaan "pyynnöstä kaikkien halukkaiden käytettäväksi".

Kansanedustaja voi saada vapautusta eduskuntatyöstä sairauden, virkatehtävän tai "muun syyn" vuoksi. Muu syy voi olla esimerkiksi yksityisasia tai kansanedustajan työhön liittymätön tehtävä. Käytännössä lomanpyynnöt hyväksytään läpihuutoasiana. Myönnetty vapautus koskee osallistumista sekä täysistuntoihin että valiokuntien kokouksiin.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.