Mainos

Eduskunta hyväksyi valtionosuuksien leikkaukset

Eduskunta löi lukkoon uuden kuntien valtionosuuksia koskevan lainsäädännön sisällön äänin 127-51. Keskustan ja kristillisten lukuisat muutosesitykset kaatuivat selkein numeroin. Valtionosuuksia koskevan järjestelmän uusimisen ohella laki leikkaa kuntien osuuksia ensi vuonna 2,5 miljardia ja vuonna 1998 1,3 miljardia markkaa.

Sisältönsä sai myös pienten lasten hoidon tukemista koskeva lakipaketti, jota hallituspuolueet muuttivat valiokuntakäsittelyssä. Kunnallisessa päivähoidossa säilyy nollamaksuluokka. Ylin päivähoitomaksu on 1 000 markkaa lasta kohden.

Eduskunta hyväksyi lopullisesti mm. uuden luonnonsuojelulain ja metsälain. Äänin 126-43 kaatui keskustan esitys, jonka mukaan rantojen kaavoituspakon luonnonsuojelulakiin kytkevä rakennuslain muutos olisi tullut hylätä.

Oppositio ja hallituspuolueet kiistelivät tiistain istunnossa myös työttömyysturvaindeksin jäädyttämisestä, joka kuuluu hallituksen esittämiin säästölakeihin. Lain hyväksyminen ei sujunut hallitusrintaman kannalta täysin säröittä. Indeksikorotuksen leikkaus meni läpi äänin 91-42. Korotuksista aiotaan luopua myös kahtena seuraavana vuonna.

Lopullisesti hyväksyttiin myös aikuisten hammashuollon korvaamista koskeva varovainen laajennus. Vuonna 1955 ja sitä ennen syntyneet voivat saada korvausta sairausvakuutuksesta ensi vuoden lokakuun jälkeen hampaiden tutkimuksesta ja hoidosta. Edun voi saada kerran kolmessa vuodessa, joten sen arvoksi tulee käytännössä noin 37 markkaa vuodessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.