Mainos

Eduskunta hyväksyi koululait

Eduskunta hyväksyi tänäiltana uusien koululakien sisällön. Oppositio teki sivistysvaliokunnan esitykseen vielä useita muutosesityksiä, mutta ne kaatuivat yksi toisensa jälkeen.

Esitys maksuttoman esiopetuksen takaamisesta kaikille kuusivuotiaille kaatui luvuin 125-47. Asiasta oli kiistelty koko lakipaketin käsittelyn ajan. Hallitus oli jättänyt esiopetuksen pois omasta esityksestään, koska sille ei löytynyt "kestävää rahoitusta". Hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä eläteltiin aluksi toiveita, että asia voitaisiin korjata lain eduskuntakäsittelyssä. Tulokseksi on jäämässä lain saatteeksi liitettävä tavoite, että esiopetus voitaisiin toteuttaa vuoden 2000 syksyllä.

Hallituspuolueiden ryhmät hajosivat vain yhdessä äänestyksessä. Se koski viisitoista vuotta täyttäneiden lukiolaisten oikeutta valita itse, haluaako hän opiskella uskontoa vai elämänkatsomustietoa. Tällä hetkellä ratkaisevaa on se, kuuluuko oppilas kirkkoon vai ei. Irina Krohnin (vihr.) ja Risto Kuisman (rem.) muutosesitys kaatui luvuin 112-55. Omantunnon kysymykseksi tulkittua muutosta tukivat useimmat vasemmiston ja vihreiden edustajat. Oppositio pyrki myös tiukentamaan sen määrittelyä, milloin perusopetuksessa voidaan käyttää soveltuvuuskokeita. Myös nämä esitykset kaatuivat.

Eduskunta päätti äänestyksen jälkeen, että lukion tavoitteena on mm. tukea opiskelijoiden kasvamista "hyviksi, tasapainoisiksi ja sivistyneiksi" ihmisiksi. Aino Suhola (kesk.) tarjosi toisenlaista tavoitteen asettelua, jossa ihanteena ei ollut tasapainoinen ihminen. -Minusta ihmisyyteen kuuluu kyky itkeä, nauraa, huutaa, raivota ja rakastaa, Suhola perusteli kantaansa edellisen illan keskustelussa. Suhola osoitti myös, että lain pykälä ja sen perustelu eivät nyt ole oikein tasapainossa.

Perustelujen mukaan "ihminen ei tavoittele ainoastaan tasapainoa, vaan aikaansaamisen ja luomisen jännitettä. Elämä pohjimmiltaan ei ole ennakoitavissa eikä ihmisellä ole mahdollisuuksia sitä kaikilta osin hallita. Tällaiseen elämään kasvatuksen on annettava valmiuksia".

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.