Edessä pitkä automatka? Selätä matkapahoinvointi asiantuntijan neuvoilla
Pääsiäisenä monilla on edessään pitkä ajomatka sukulaisten luo, tai esimerkiksi mökille. Etenkin lapset kärsivät pidemmillä ajomatkoilla usein matkapahoinvoinnista. Korva-, nenä- ja kurkkutautiopin professori Jaakko Pulkkinen kertoo, mistä matkapahoinvointi johtuu, ja miten sitä voi estää.
Korva-, nenä- ja kurkkutautiopin professorin Jaakko Pulkkisen mukaan matkapahoinvointi johtuu siitä, että aivot saavat matkustettaessa ristiriitaista informaatiota ympäristöstä.
– Aivot saavat informaatiota sisäkorvan tasapainoelimestä. Tasapainoelimestä tuleva informaatio ja se aistimus, mikä tulee silmistä, ovat ristiriidassa keskenään. Jos on esimerkiksi veneen sisällä, ja ympäristö pysyy paikallaan, mutta tasapainoelimen mukaan siellä kuitenkin keinuttaa, niin aivoihin tulee ristiriitaista informaatiota. Tämä johtaa matkapahoinvointiin.
Pulkkinen kertoo, että matkapahoinvoinnin oireita ovat muun muassa kylmä hiki, kalpeus, haukotuttaminen ja väsymys.
Migreeni herkistää
Kaikki ihmiset kärsivät matkapahoinvoinnista, jos liike on tarpeeksi rajua. Jotkut tulevat kuitenkin herkemmin pahoinvoiviksi matkustettaessa. Pulkkisen mukaan noin kahdella prosentilla automatkustajista ja seitsemällä prosentilla laivamatkustajista pahoinvointi äityy oksennukseksi.
– Naiset kärsivät matkapahoinvoinnista herkemmin. Jos on taipumusta migreeniin, niin silloin on myös herkempi matkapahoinvoinnille, sanoo Pulkkinen.
Erityisen herkkiä matkapahoinvoinnille ovat 2–12-vuotiaat lapset.
– Tämä johtuu siitä, että lapsen aivot eivät ole vielä kehittyneet, eivätkä tottuneet liikkeeseen. Jos taas on ihan pieni lapsi, alle 2-vuotias, aivot eivät ole kehittyneet edes niin pitkälle, että ne havaitsisivat ristiriitaa aistimusten välillä.
Inkivääri avuksi
Alkoholin nauttiminen ennen matkaa tai matkan aikana pahentaa matkapahoinvointia. Myös sillä mitä syö ennen matkaa, on vaikutusta matkapahoinvointiin.
– Pitäisi syödä, mutta kevyesti. Ei saisi paastota, mutta ei saisi syödä sitä rasvaistakaan ruokaa, Pulkkinen kertoo.
Myös hypotermian sanotaan pahentavan pahoinvointia. Matkalle kannattaa siis pukeutua lämpimästi.
Inkiväärin on tutkittu estävän pahoinvointia matkustettaessa.
– Joillekin ihmisille inkivääri auttaa. Tutkimuksen mukaan gramma inkivääriä auttoi plaseboa paremmin neljän tunnin ajan merimiehiä matkapahoinvoinnissa, Pulkkinen kertoo.
Horisontti näkyviin
Paras lääke matkapahoinvointiin on varsin yksinkertainen.
– Se, että näkee horisontin, eikä lue tai pelaa matkalla, on matkapahoinvoinnin paras ehkäisy, Pulkkinen sanoo.
Tämän vuoksi matkapahoinvoinnista usein kärsivän kannattaa istua auton etupenkillä, tai takapenkin keskiosassa, jotta näkymä ulos olisi mahdollisimman hyvä.
Lääkkeillä sivuvaikutuksia
Matkapahoinvointia voidaan hoitaa kahdenlaisilla lääkkeillä. Antihistamiini on paras tapa hoitaa lyhyemmän matkan aikaista pahoinvointia. Antihistamiinia saa apteekista, ja osa valmisteista sopii myös lapsille. Sopivuus lapsille pitää tarkistaa aina tuotteen selosteesta.
– Antihistamiinissa on ikävänä sivuvaikutuksena väsymys. Mitä väsyttävämpi antihistamiini, sitä paremmin se toimii matkapahoinvoinnin estämiseen, sanoo Pulkkinen.
Pidemmillä matkoilla lääkkeenä voi käyttää reseptillä saatavaa skopolamiinilaastaria.
– Laastari vaikuttaa kolme vuorokautta, ja se pitää laittaa 6 tuntia ennen matkalle lähtöä, että se ehtii vaikuttamaan. Laastari sopii siis matkapahoinvointilääkkeeksi esimerkiksi tällaisille pidemmille venematkoille, Pulkkinen toteaa.
Laastari ei kuitenkaan sovi pienemmille lapsille. Laastari voi aiheuttaa sivuvaikutuksina heikko oloa, suun kuivumista ja väsymystä.
Lue myös:
Jenni Ahola, jenni.ahola@mtv.fi
Uusimmat
-
22:16
Suomi voi hyötyä maailmalla virinneestä vetyinnostuksesta – "Tosi merkittävässä roolissa esimerkiksi vaikeasti vähennettävien päästöjen kanssa"
-
22:13
EK1: Portugalin MM-ralli käynnistyi – Thierry Neuville iski pohjat, Kalle Rovanperältä mallikas lähtö
-
22:10
Kanadan MM-ottelu käynnistyi reilun tunnin myöhässä – Kazakstan hämmensi kahdella johtomaalillaan
-
22:00
Suomalainen Jessica Wolff tekee historiaa iranilaiselokuvassa – paljastaa, miten kulttuuriin liittyvät seikat näkyivät elokuvaa tehdessä
-
21:56
Sauli Niinistö sodan ja sairauden keväästä: "Vieläkin vähän jaloissa painaa"
-
21:32
Siirtääkö Venäjä sotakalustoaan lähelle itärajaa, entä millainen pelinappula Ahvenanmaa on? Näin vastaa Euroopan hybridikeskuksen johtaja
-
21:20
Harlinit poseeraavat tyylikkäinä Cannesin elokuvafestivaaleilla – Johannan raskaustyyli ihastuttaa
-
21:18
Kari Jalosen Tshekiltä murskaava erä MM-kisoissa – NHL-supertähti namutteli upean osuman
-
21:12
Niinistö kertoi Yhdysvaltain vierailun annista – Turkin vaatimukset käsiteltävä asiallisesti: "Tärkeä perata, mistä kenkä puristaa"
-
21:04
NHL-tähti viimeisteli hämmentävän osuman MM-kisoissa
-
20:58
Pentagon: USA:n ja Venäjän armeijan edustajat ovat puhuneet ensi kertaa sitten Venäjän hyökkäyksen alkamisen – MTV seuraa sotaa Ukrainassa
-
20:52
Näin Miro Heiskanen ja Esa Lindell tuodaan mukaan Leijoniin – tulikuumaan tehoviisikkoon ei kosketa
-
20:50
Kriisi peruttu! Kari Jalosen Tshekki laittoi pyörremyrskyn käyntiin MM-kaukalossa
-
20:50
Näin kalliiksi sota käy Venäjälle: Rahaa kuluu miljoonia euroja tunnissa
-
20:35
Rihannan ja Asap Rockyn lapsi syntyi!
-
20:30
Aira Samulinia musikaalissa esittävä Helena Rängman yllätti tanssilegendan koskettavalla tavalla suorassa lähetyksessä: "Tämän takia tänne kannatti tulla"
-
20:13
MM-kisoissa raju yhteentörmäys – entinen Liiga-puolustaja jouduttiin taluttamaan kaukalosta
-
20:13
Opiskelijat keksivät mullistavan tavan sulkea tortillat: "Voit nauttia ateriasi sotkuvapaasti"
-
20:09
Tutkija: Venäjällä on Ukrainassa edessään kolme vaihtoehtoa – "Aika paljon huonoja optioita"
-
20:08
Hiihdon maailmancupiin historiallinen muutos – miehet ja naiset samalle viivalle, Suomen joukkue myös julki
-
Lataa lisää