Edessä kevätsiivous? Näistä kodin roinista eroon pääseminen maksaa

Mistä jätteistä joutuu maksamaan jätteidenkäsittelymaksun? Viiden jälkeen vieraili Kivikon Sortti-asemalla 3:29
Miten korona-ajan siivousinto on näkynyt kierrätyspisteissä? Katso koko haastattelu videolta.

Kevätsiivouksen yhteydessä kodin nurkista voi löytyä paljon erinäistä roinaa, jonka kierrätyksestä ei ole varma. Apua roskien lajitteluun saa kierrätyspisteistä. Joistain jätteistä pitää maksaa jätteenkäsittelymaksu.

Viiden jälkeen -ohjelmassa vierailtiin Kivikon Sortti-asemalla. Sortti-asemat ovat Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) ylläpitämiä kierrätyspisteitä.

Kierrätyspisteisiin voi viedä esimerkiksi vanhan grillin, television, terassikalusteet, kuntopyörän, puutavaraa sekä muoviputkia. Kaikkea ei kuitenkaan saa jättää asemille ilmaiseksi.

Toimintovastaava Eetu Keinänen kertoi lähetyksessä, että ilmaiseksi Sortti-asemille saa tuoda maalia ja muita kodin vaarallisia jätteitä, metallituotteita sekä sähkö- ja elektroniikkaromua.

Sen sijaan sekajätteistä, kuten sänkyjen ja sohvien tyyppisistä huonekaluista, sekä puisista materiaaleista joutuu maksamaan.

Myös puutarhajätteen kohdalla lompakkoaan täytyy hieman raottaa. Keinänen vinkkaa, että jos puutarhasta löytyy paljon roskaa, se kannattaa lastata samaan kuormaan. Puutarhajätteen kohdalla veloitettava maksu on viisi euroa per kuorma.

Sortti-asemille tuomansa roskat pitää lajitella itse, mutta työntekijät opastavat kierrättämisessä. 

Lue myös:

    Uusimmat