Edesmenneen jalkapallon mahtimiehen elämästä hurja paljastus – kotia tulitettiin sarjatulella kesken arvokisojen, turvallisuuspoliisi vaiensi tiedon tapahtuneesta

Ruotsalainen Lennart Johansson toimi Euroopan jalkapalloliitto Uefan puheenjohtajana vuosina 1990-2017. Hän menehtyi tämän vuoden kesäkuussa. Jalkapallopomon elämästä kertovassa tuoreessa kirjassa kerrotaan hurjasta tapahtumasta kesken vuoden 1992 EM-kilpailujen, kun hänen kotiaan tulitettiin sarjatulella.

Johansson kirjoittaa kirjassaan tapahtumasta, joka tapahtui Ruotsin EM-kisojen aikana 1992, jolloin Jugoslavia suljettiin ulos kisoista sisällissodan takia. YK teki tuolloin päätöksen aiheesta, mutta Uefan ja Johanssonin tehtävä oli ilmoittaa siitä Jugoslavian maajoukkueelle.

– Jälkikäteen ajateltuna se voi tuntua vähän oudolta. Minulla ei ollut minkäänlaisia mahdollisuuksia vaikuttaa ja asiaa pahensi se, että Jugoslavian maajoukkue oli jo paikan päällä. Ilmoitin päätöksestä ja se ei ollut tietenkään helppoa. Heistä tuli todella vihaisia, Johansson kertoo.

Ensimmäinen uhkaus tuli jo muutamia päiviä myöhemmin, kun Johansson poistui hotelliltaan muiden jalkapallopamppujen kanssa.

– Juuri kun ehdimme istahtaa taksiin, niin vierelle ajoi musta auto ja sen ikkuna rullattiin auki. Käänsin kasvoni auton suuntaan. "Tapamme sinut, saatanan läski", mies sanoi vahvalla murteella. Ehdin nähdä, kuinka ikkuna meni kiinni ennen kuin se kiihdytti vauhtia. Se tuntui todella vakavalta, se ei ollut mikään tavallinen fani, joka ajoi ohi, Johansson kertoi.

Se oli kuitenkin vain alkua, sillä seuraavaksi Johanssonin ja hänen vaimonsa Lolan kimppuun hyökättiin heidän kotonaan.

– Makasimme kotona sängyssä, kun molemmat heräsimme tärähdykseen. Sekunnin ajan olimme molemmat yhtä hämmentyneitä, kuin olisimme heränneet juuri jossakin rajamaassa. Sen jälkeen iski paniikki ja kuului laukaus, herrajumala, joku ampuu, Johansson kuvailee tapahtumia kirjassaan.

– Nousimme pikaisesti ylös ja Lola huusi jotain, josta en saanut selvää. Heittäydyin puhelimen luokse ja soitin hätänumeroon. Kuulimme lasin rikkoutuvan. Lola itki ja tärisi. Sekunnit tuntuivat ikuisuudelta. En muista, mitä sanoin hätänumeron operaattorille, mutta todennäköisesti huusin, Johansson jatkaa.

Poliisin saavuttua paikalle, pystyi se toteamaan, että joku oli ajanut ohi ja ampunut konetuliaseella taloa kohti. Luodit olivat tehneet reikiä talon etupuolelle, rikkoneet useita ikkunoita ja pudottaneet useita kattopaneeleita alas. Laukauksia oli kymmeniä. Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo tuli paikalle saman päivän aikana ja perhe sai ympärivuorokautisen suojan tulevien kuukausien ajaksi.

– Tapaus ei vuotanut koskaan julkisuuteen. Poliisi ja Säpo olivat tarkkoja siitä, että kaikki tehtiin täysin luottamuksellisesti, sillä se olisi voinut aiheuttaa paniikkia ja kaaosta, jos tieto siitä, että Uefan puheenjohtajaa kohti olisi ammuttu kotonaan kesken EM-kisojen, Johansson kertoo.

– Tekijöiden henkilöllisyys ei selvinnyt koskaan, mutta ymmärsin tietenkin, että sillä oli yhteys Jugoslavian sulkemiseen kisoista. Minä ja Lola allekirjoitimme paperin, jossa lupasimme, että emme kerro tapahtuneesta eteenpäin. Uskon, että myös naapurimme tekivät saman. Poliisit olivat puutarhassamme vuorokauden ympäri laukauksien jälkeen. Muistan myös tapauksen, kun matkustin autolla Norrköpingiin ja huomasin, että joku seurasi minua. Kaikki se oli todella epämiellyttävää. Sain ottaa vastuun YK:n tekemästä päätöksestä, Johansson sanoo.

Johansson menehtyi 89-vuotiaana tämän vuoden kesäkuussa.

Lue myös:

    Uusimmat