Eddie Sutton kuoli kolme kuukautta ennen nimeämistään Hall of Fameen – väitti uran aallonpohjaa lavastukseksi

Viisikymmentä vuotta koripallovalmentajana työskennellyt Eddie Sutton on kuollut 84-vuotiaana, ESPN ja lukuisat muut amerikkalaiset tiedotusvälineet uutisoivat. Sutton nimetään elokuussa koripalloilun Hall of Fameen kahdeksan muun koripallosuuruuden kanssa, heidän joukossaan edesmennyt Kobe Bryant.

Sutton valmensi lukiossa ja kuudessa eri yliopistossa, joissa hän toimi päävalmentajana Yhdysvaltain yliopistosarjan korkeimmalla sarjatasolla 37 kautta. Hänen yliopistojoukkueensa voittivat yhteensä yli 800 peliä, ja hän oli ensimmäinen valmentaja, joka johti neljä eri yliopistoa NCAA:n lopputurnaukseen.

Suttonin uran aallonpohja koitti 1980-luvun lopussa, kun yliopistourheilun keskusjärjestö NCAA langetti Suttonille ja hänen valmentamalleen Kentuckylle kovat rangaistukset. Syynä oli lentorahdista löytynyt paketti, joka sisälsi tuhat dollaria. Kentuckyn apuvalmentajan Dwane Caseyn väitettiin lähettäneen paketin koripalloilija Chris Millsin isälle.

Sutton ja Casey vakuuttivat syyttömyyttään, mutta Sutton joutui irtisanoutumaan.

– Se oli lavastus. Kuka lähettäisi rahaa tuolla tavalla? Ja sellainen paketti jotenkin aukeaa? Sellaisen avaamiseen tarvitaan sorkkarauta, Sutton sanoi Kansas City Starin haastattelussa 2011.

Koripalloareenalle Suttonin nimi

Sutton palasi valmentamaan Oklahoma Stateen, mistä hän vetäytyi eläkkeelle vuonna 2006. Kolme kuukautta aiemmin hän oli loukkaantunut auto-onnettomuudessa, jossa hän oli syyllistynyt rattijuopumukseen. Sutton myönsi tuolloin sairastavansa alkoholismia.

Oklahoma Staten yliopiston koripalloareena nimettiin vuonna 2005 Eddie Sutton Courtiksi.

– Se merkitsee todella paljon. Se on melkoinen kunnia, Sutton sanoi.

Suttonin kolmesta pojasta kaksi on toiminut koripallovalmentajina Yhdysvaltain yliopistosarjoissa.

Lue myös:

    Uusimmat