Ecuadorissa erikoinen huumeongelma: Kokaiinista alettiin tehdä betonia

Equadorissa käytetään kokaiinia rakennusaineena – tältä työmaalla näyttää 1:40
Equadorissa käytetään kokaiinia rakennusaineena – tältä työmaalla näyttää

Valtaville määrille takavarikoituja huumeita on keksitty uusi käyttötarkoitus Ecuadorissa Etelä-Amerikassa. Kokaiinia käytetään nykyään nimittäin rakennusaineena.

Ecuadorissa takavarikoitujen huumeiden määrä kasvoi vuonna 2021 ennätyslukemiin, yli 210 tonniin. Määrästä valtaosa on kokaiinia.

Viime vuonna takavarikointimäärät tippuivat vain hieman. Takavarikoiduille huumeille on varattu 27 varastoa, jossa aineet odottavat tuhoamistaan. Nyt varastotilat ovat kuitenkin loppuneet.

Lisäksi takavarikoitujen huumeiden määrä on ylittänyt huumeita polttavien uunien kapasiteetin.

Näiden syiden vuoksi on keksitty luovempia ratkaisuja.

Näin kokaiinibetonia tehdään

YK:n huume- ja rikosviraston (UNODC) tuella Ecuador jauhaa takavarikoidut kokaiinitiilet muiden jätteiden – lasin, vanhentuneiden lääkkeiden ja jopa öljyjätteiden – kanssa niin sanotulla kapselointimenetelmällä.

Tämän tuloksena syntyvä hieno jauhe sekoitetaan sementin, hiekan ja veden kanssa betonialustojen luomiseen.

Jätteenkäsittelylaitokselle pääkaupunki Quiton ulkopuolelle saapuu viikossa satoja tiiliä kokaiinia eri olomuodoissa.

Sementtilietteen kovettuessa huumeet reagoivat muun seosmateriaalin kanssa ja muodostavat vakaan, kovan ja läpäisemättömän pohjan, joka estää kokaiinia liukenemasta.

Tuloksen varastojen lattioita

Tällä hetkellä viranomaiset käyttävät sekoitetta 15 metriä syvän kuopan täyttämiseksi. Myöhemmin täytetystä kuopasta tulee varaston lattia.

Sekoitteelle on tiedossa myös toinen kuoppa, kun ensimmäinen on saatu täytettyä. Toistaiseksi sekoitetta ei ole suunniteltu käytettävän muunlaisissa rakennusprojekteissa.

Tähän mennessä kuopan täyttämiseen on käytetty 350 tonnia murskattua kokaiinia.

Kokaiinin tuhoaminen rakennusaineeksi on myös nopeampaa polttamiseen verrattuna. Tonnin kokaiinimäärän polttaminen kestää 12 tuntia, kun taas rakennusaineeksi muuttaminen vie vain kolme tuntia.

Lue myös:

    Uusimmat