EA Sports lopettaa FIFA-pelisarjansa 29 vuoden jälkeen – tässä on maailman myydyimmän jalkapallopelin uusi nimi

Pelistudio Electronic Artsin ja kansainvälisen jalkapalloliiton 29 vuotta kestänyt yhteistyö loppuu. Maailman suosituin jalkapallosimulaattori, EA Sportsin FIFA-pelisarja, tunnetaan jatkossa uudella nimellä.

Vaikka kirjainyhdistelmä FIFA tuleekin virallisesti sanoista Fédération Internationale de Football Association tarkoittaen kansainvälistä jalkapalloliittoa, on siitä muodostunut yhä tunnetumpi synonyymi nimenomaan EA Sportsin jalkapallopelisarjalle.

Erityisesti urheilupeleistään tunnettu EA on julkaissut FIFA-brändättyä pelisarjaansa vuodesta 1993 lähtien, ja uusi peli on julkaistu vuosittain. Kyseessä on myös yksi historian tuottoisimmista pelisarjoista. 

BBC:n haastatteleman EA-pomon mukaan lisenssimaksua vastaan saatu hyöty on kuitenkin koettu viime vuosina riittämättömäksi, ja sopimusehdot turhan rajoittaviksi.

EA julkisti eilen tiistaina jalkapallopeliensä siirtyvän uuden EA Sports FC -brändin alle ensi vuodesta alkaen. EA Sportsin viimeiseksi FIFA-pelisarjan peliksi jää myöhemmin tänä vuonna julkaistava FIFA 2023. EA Sports FC julkaistaan loppuvuodesta 2023.

Mikä muuttuu?

Tosielämän sarjoja, joukkueita ja pelaajia löytyy EA:n jalkapallopeleistä jatkossakin, sillä studio on tehnyt omia sopimuksiaan lukuisten tahojen kanssa. Sopimukset kattavat jo 19 000 urheilijaa, 700 joukkuetta, 100 stadionia ja yli 30 liigaa.

Yhteistyötä Fifan alla pelattavien kisojen, kuten maailmanmestaruuskisojen kanssa, ei kuitenkaan enää nähdä.

Nimimuutos mahdollistaa pelisarjan viemisen uusille urille. EA Sportsin johtaja David Jackson kertoi BBC:lle, että yhtiön mukaan sen on aika ryhtyä rakentamaan tulevaisuuden jalkapallopelibrändiä.

BBC kertoo liiton lisenssin hinnan pompanneen jo yli miljardiin euroon neljän vuoden lisenssikaudelta. Jatkosopimusta ei silti jätetty pöydälle pelkästään rahan vuoksi.

– Rahalla on kriittinen rooli useimmissa sopimusneuvotteluissa, mutta teimme päätöksemme pystyäksemme tarjoamaan pelaajillemme ja kumppaneillemme parhaita mahdollisia kokemuksia, Jackson sanoi.

– Sitä pohtii, onko jokin investointi parempi vai huonompi kuin saman investoinnin tekeminen johonkin muualle, hän totesi kierrellen.

Jackson sanoi, että viimeisin sopimus liiton kanssa solmittiin 10 vuotta sitten, ja jo silloin EA oli tyytymätön joihin sopimuksen ehtoihin.

– Sopimukseen sisältyi rajoitteita, jotka eivät antaneet meille mahdollisuutta tarjota pelaajille haluamaamme kokemusta.

Jackson antoi ymmärtää, että konsolifutiksessakaan ei ole enää kyse pelkästään itse pelaamisesta. Esportsin ja striimauskulttuurin kasvava suosio ovat osoittaneet, että kysyntää on muunkinlaisille elämyksille.

– Tuotteessamme yhdistyvät jalkapallo- ja viihdemaailma, jotka kumpikin ovat muuttumassa.

Artikkeli jatkuu videon alla.

Peliasiantuntija vastaa: Onko pelaaminen lisääntynyt koronan myötä ja miksi siitä ei tarvitse välttämättä huolestua 2:40
KATSO MYÖS: Pelitutkija kertoo, miten koronapandemia on vaikuttanut pelaamisen määrään ja pitääkö muutoksista huolestua.

Jackson sanoi, että helpointa olisi ollut solmia jälleen uusi sopimus ja jatkaa hyväksi havaitulla reseptillä.

– Pelimme on saavuttanut uskomatonta menestystä aikojen saatossa. On kuitenkin olemassa hetkiä, jolloin on pohdittava, miltä tulevaisuus näyttää. Koimme, että meidän kannaltamme on parasta rakentaa omaa brändiämme.

Fifan vastaisku

Myös kansainvälinen jalkapalloliitto julkaisi asiaan liittyen pitkän tiedotteen, jonka rivien välistä on luettavissa, ettei yhteistyön päättyminen EA Sportsin kanssa ollut sen mieleen.

Se ilmoitti tuovansa vuonna 2024 markkinoille nimeään kantavan "ainoan autenttisen" jalkapallosimulaattorin.

Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino vakuutti tiedotteessa, että liiton nimi säilyy jalkapallopeleissä ikuisesti. Hän uhosi, että nimi yhdistetään jatkossakin markkinoiden PARHAASEEN jalkapallopeliin. Kyllä, viestiä tehostettiin isoilla kirjaimilla.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, minkä pelistudion tai -studioiden kanssa liitto ryhtyy yhteistyöhön, mutta EA Sportsilta FIFA-brändättyjä jalkapallopelejä ei enää nähdä.

Nähtäväksi jää myös se, onnistuuko uuden kehittäjän "virallinen" peli voittamaan pelaajat puolelleen tarjoamalla jotain parempaa kuin mitä EA Sportsilla on mielessä.

Lähteet: BBC, EA, Fifa

Lue myös:

    Uusimmat