Mainos

Duuma torjui Tshernomyrdinin

Venäjän vt. pääministerin Viktor Tshernomyrdinin nimitys oli tänään vastatuulessa parlamentin alahuoneessa. Duuma torjui Tshernomyrdinin äänin 253-94. Tshernomyrdin olisi tarvinnut taakseen ainakin 226 edustajan äänen. Presidentti Boris Jeltsin asetti Tsernomyrdinin uudelleen pääministeriehdokkaaksi vain muutama tunti duuman äänestyksen jälkeen. Uusi äänestys on ensi maanantaina.

450-paikkaisen duuman äänestystulos ei ollut yllätys, koska useimpien puolueiden edustajat arvostelivat Viktor Tshernomyrdiniä jyrkästi aamulla. Kommunisteihin kuuluva duuman puhemies Gennadi Seleznjov vaati jälleen kerran vasemmiston ja kansallismielisten muodostamaa hallitusta. Kommunistipuolueen puheenjohtaja Gennadi Zjuganov puolestaan sanoi, että Tshernomyrdinin valinta olisi onnettomuus Venäjälle.

Tshernomyrdin itse varoitti aamulla duumaa, että Venäjä on poliittisen ja taloudellisen romahduksen partaalla. Hän vetosi kansanedustajiin, jotta nämä eivät viivyttäisi hallituksen muodostamista. Samalla hän arvosteli edeltäjäänsä Sergei Kirijenkoa, jonka Jeltsin erotti 23. elokuuta. Ruplan devalvoiminen oli erehdys, Tshernomyrdin sanoi.

Presidentti Boris Jeltsin on tehnyt selväksi, ettei hän vaihda pääministeriehdokasta. Jos duuma hylkää pääministerin nimityksen kolme kertaa, presidentin on hajotettava se ja julistettava uudet vaalit. Jeltsin ilmoitti tänään myös, ettei hän allekirjoita eilen neuvoteltua vallanjakosopimusta, jonka piti turvata linnarauha Venäjällä ainakin vuodeksi. Kommunistipuolue vaatii yhä Jeltsinin eroa, mutta tämä ilmoitti viime perjantaina pysyvänsä virassaan vuoden 2000 presidentinvaaleihin saakka.
(MTV3-STT-Reuters-DPA)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.