Mainos

Duuma rajoitti ulkomaista omistusta energiaan ja mediaan

Venäjän parlamentin alahuone duuma on hyväksynyt lain, joka rajoittaa ulkomaalaisten omistusta Venäjän strategisina pitämiin teollisuusaloihin. Lain mukaan ulkomaalaiset voivat ostaa strategisesta venäläisyrityksestä yli puolet vain erityisen viranomaiskomission luvalla. Listalla on kymmeniä eri aloja.

- Ulkomaalaisten ostettua viime aikoina suuria osuuksia öljy-yhtiöistä kuten Lukoilista ja TNK:sta, useita sotilaallisteollisia aloja on ulkomaisten sijoittajien vallassa, perusteli duuman rakennus- ja maankäyttövaliokunnan puheenjohtaja Martin Shakkum.

- Nyt kun taloutemme kasvaa ja kehitys on vakaata, on aika luopua periaatteesta "raha ei haise".

Shakkum korosti kuitenkin, että laki ei estä investointeja vaan muuttaa lupakäytäntöjä.

Energia- ja kaivoskauppoja rajataan

Duuman strategisten toimintojen listalla on kymmeniä eri aloja, joista keskeisimmät ovat energia ja joukkoviestintä.

Lain suunnitteluvaiheessa strategisten alojen lista muuttui viisi kertaa. Lopulta duuma päätyi 42 alaan, joiden joukossa ovat muun muassa öljy ja kaasu, aseet, ilmailu, ydinteknologia, avaruusteknologia, geologiset tutkimukset sekä radio- ja teleliikenne.

Kaivostoiminnan osalta strategisiksi katsottiin mm. uraani, timantit, harvinaiset metallit ja nikkeli.

Isot mediat strategisiksi

Duuma piti strategisina viestimiä, jotka voivat saavuttaa yli puolet Venäjän väestöstä. Joukkoon luettiin sellaiset viestimet, jotka voivat kuukaudessa painaa yli 200 miljoonaa sivua tai miljoona kappaletta yksittäistä painotuotetta, esimerkiksi aikakauslehteä.

Duuman mukaan merkittävät sanomalehdet, esimerkiksi Kommersant, Vedomosti, Nezavisimaja Gazeta tai Novaja Gazeta eivät ole lähelläkään joutua lain piiriin. Keltainen lehdistö ja eräät tabloidit sen sijaan ovat.

Listalta poistettiin viimeisessä käsittelyssä mm. internet-operaattorit. Muun muassa oppositioliike Toinen Venäjä on aiemmin pelännyt, että lailla haluttaisiin rajoittaa sananvapautta verkossa.

Laki vaatii vielä parlamentin ylähuoneen sekä presidentin siunauksen.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.