Mainos

Dopingvyyhtiin sekaantunut valmentaja otettiin kiinni Virossa, poliisi teki kotietsinnän – "Organisaatio on rakennettu kuin mafiassa"

7:40
Pitkän uran antidopingtyön parissa tehnyt Harri Syväsalmi kommentoi dopingvyyhtiä.

Seefeldin MM-kisoissa paljastuneen dopingvyyhdin päähahmona pidetty Mati Alaver on virolaismedioiden mukaan otettu kiinni Viron Tartossa. Virolaislehtien mukaan hiihtovalmentajaa syytetään avunannosta.

Useiden lähteiden mukaan Viron poliisi on ottanut hiihtovalmentajan kiinni kotoaan Tartosta. Õhtuleht kertoo poliisin tehneen myös kotietsinnän. 

Alver voidaan pitää poliisin hallussa 48 tunnin ajan. Alaverin puolustusasianajaja Marko Pilv saapui Tarton poliisiasemalle maanantai-iltapäivänä viideltä. Hän ei halunnut kommentoida tapausta.

Dopingin käyttäminen ei ole Virossa laitonta. Õhtuleht ja Deldi Sport kertovat, että Alaveria epäillään avunannosta dopinginkäyttöön. Pykälän 195 mukaan on rangaistavaa määrätä urheilussa dopingaineena käytettävä lääkettä tai ohjata lääkettä dopingtarkoituksiin.

Jos teko on toistuva, henkilö voidaan tuomita jopa kolmeksi vuodeksi vankeuteen.

Valtakunnansyyttäjä Taavi Pernin mukaan hänen kollegansa ovat olleet yhteydessä Itävallan ja Saksan viranomaisiin. Saadut tiedot johtivat rikostutkinnan aloittamiseen.

– Itävallan ja Saksan antamien tietojen mukaan heillä on käynnissä iso rikostutkinta. Samaan aikaan julkisuuteen on tullut kuitenkin paljon uutta tietoa, joten on järkevää aloittaa erillinen rikostutkinta myös Virossa, Pern sanoi Err.ee-sivustolle.

– Virossa dopingin käyttöä ei ole kriminalisoitu, mutta voimme auttaa kollegoita keräämällä tietoa

Dopingpaljastuksistaan tutun ARD-kanavan toimittaja Hajo Seppelt kertoi aikaisemmin maanantaina, että Alaver tunnettiin dopingpiireissä nimellä "Kenraali". Seppeltin mukaan Alaveriä pidetään dopingverkoston keskeisenä hahmona ja häntä on etsitty kansainvälisesti.

– ARD:n tietojen mukaan kansainvälinen poliisi jahtaa virolaista Mati Alaveria, jolla on kytköksiä Erfurtin ratsiaan. Epäily on se, että hän oli (vyyhdin) avainhahmo, Seppelt kirjoitti.

Dopinverkoston johtajana pidetään saksalaislääkäri Mark Schmidtiä.

– Toisin sanoen hän oli mahdollisesti ”kenraali”. Tämä oli sisäinen koodi yhdelle toiminnan pääarkkitehdeistä, Seppelt jatkoi.

– Organisaatio on rakennettu kuin mafiassa. Schmidt on huipulla ja jakaa tehtäviä. Kuka välittää veripussit A:lta B:lle ja kuka antaa veren henkilöille, itävaltalainen tutkinnanjohtaja Dieter Csefan sanoi NRK:n mukaan maanantaina.

Virolaishiihtäjät Andreas Veerpalu, Karel Tammjärv ja Algo Kärp ovat myöntäneet käyttäneensä veridopingia. Hiihtäjät ovat kertoneet Alaverin olleen kontakti dopinglääkäri Schmidtiin. Tammjärv on kertonut ottaneensa yhteyttä Schmidtiin, kun Alaver antoi tämän yhteystiedot. 

Alaver on valmentanut hiihtäjiä neljän vuosikymmenen ajan.

Juttua muokattu klo 19.40: Lisätty tieto siitä, mistä Alaveriä mahdollisesti syytetään.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja