Ampumahiihtopomo pyrkii siivoamaan korruptioskandaalin ja dopingongelmien ravisuttaman lajinsa sotkuja – "Ei se helppoa ole"

7:38
Videolla kuvaa ampumahiihdon MM-kisojen naisten takaa-ajokilpailusta.

Ruotsin Östersundissa meneillään olevat ampumahiihdon MM-kisat ovat tarjonneet sitä, mihin laji parhaimmillaan pystyy. Eli hermojaraastavia hetkiä ampumapaikoilla, hipihiljaisen katsomon seuratessa, ja henkisen prässin täydentäjänä kovaa fyysistä taistoa hiihtoladulla.

Laji voi noin päältäpäin hyvin, kuten on voinut jo pitkään voimakkaiden sponsorien ja hyvien tv-katsojalukujen hellimänä. Taustalla kuitenkin kummittelee: kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU on saanut kuraa niskaan lajin dopingongelmista, ja viime vuonna kasvoille läsähti korruptioskandaali.

IBU:a päälle neljännesvuosisadan johtanut norjalainen Anders Besseberg ja liiton saksalainen ex-pääsihteeri Nicole Resch ovat väitetyistä touhuistaan viranomaistutkinnassa.

Tahrattua mainetta kuuraa nyt puhtaaksi 64-vuotias ruotsalainen Olle Dahlin, joka valittiin syksyllä Bessebergin seuraajaksi IBU-puheenjohtajuuteen. Pitkän linjan ampumahiihtomies järkyttyi, kun Itävallan poliisi iski ratsialla IBU:n toimistoon viime keväänä.

– Olin totta kai sokissa. Emme osanneet odottaa sellaista. Mutta viranomaisten on tehtävä työnsä ja me teemme heidän kanssaan täyttä yhteistyötä. Itävallan ja Norjan viranomaiset tutkivat, kuinka IBU noudatti tai oli noudattamatta lakia. Katsotaan, mitä heiltä sitten tulee, Dahlin toteaa STT:lle Östersundissa.

Sisäinen siivous on sitten IBU:n uuden johdon tehtävänä. Liitto lanseerasi riippumattoman tarkastuskomission setvimään sotkuja, ja Dahlinilla on suuret odotukset sen suhteen.

– Muutos on tehtävä, haluan tuoda IBU:n uuteen aikaan. Ja komissio tutkii, kuinka IBU noudatti omaa peruskirjaansa. Tämä on sitä siivousta. Ei se välttämättä helppoa ole, mutta olen vakuuttunut, että palautamme luottamuksen liittoon.

Antaa tulla vaan

Dopinginkin suhteen työtä riittää. Seefeldin MM-hiihtojen kaltaista dopingskandaalia ei Östersundissa ole ainakaan vielä koettu, mutta antidopingtyöhönsä luottava IBU-johtaja ei pelkää moista. Asenne on ennemminkin "antaa tulla vaan".

– Jos vääryyksiä tehdään, pystymme ne löytämään. Ja syylliset saavat rangaistuksensa. Jopa odotan sitä, että he jäävät kiinni. On tärkeintä, että huijarit näkevät, että löydämme heidät: he eivät voi jatkaa toimintaansa, Dahlin pohtii.

– Pahempaa on se, jos jotain tapahtuu, mutta mitään ei tule ilmi. En todellakaan pelkää sitä, että jotain tapahtuu.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja