Lähde: Dopinglääkäri vuokrasi mökin Lillehammerin maailmancupin aikaan – vierailijoita riitti, vuokraemäntä tunnisti Max Hauken

7:40
Pitkän uran antidopingtyön parissa tehnyt Harri Syväsalmi kommentoi dopingvyyhtiä.

Norjalainen NRK paljasti torstaina dopinglääkäriksi kutsutun Mark Schmidtin vuokranneen mökin Lillehammerista hiihdon maailmancup-kilpailun aikaan. NRK:n haastattelema vuokraemäntä kertoo nähneensä mökissä Max Hauken ja monia muita urheilijan näköisiä miehiä.

Lillehammerin maailmancup hiihdettiin 30. marraskuuta-2. joulukuuta. Laduilla olivat tuolloin veridopingin käytön Seefeldin MM-kisojen ratsioiden yhteydessä myöntäneet Andreas Veerpalu, Karel Tammjärv, Aleksei Poltoranin, Max Hauke ja Dominik Baldauf.

NRK:n mukaan Schmidtin vuokrasi mökin vain parisataa metriä hiihtostadionista.

Schmidt antoi puhelinnumeronsa vuokranantaja Birgit Sildnesille ja kertoi saapuvansa Lillehammeriin autolla suoraan Rukan maailmancupista. Sildnes tapasi mukavalta vaikuttaneen isä Ansgard Schmidtin.

Vuokranantaja kertoo NRK:lle olleensa kuitenkin epäluuloinen. Hän kirjoitti kaksikon auton rekisterinumeron ylös ja googletti Mark Schmidtin antaman puhelinnumeron. Sildnes sai tietää saksalaisen olleen pyöräilytalli Gerolsteinerin lääkäri. Kolme tiimin pyöräilijää oli kärähtänyt dopingista. 

Lillehammerin maailmancupin aikana mökissä kävi Sildnesin mukaan runsaasti nuoria miehiä, joista osa oli pukeutunut treenivaatteisiin. 

– Mieheni kysyi, kuinka monelle henkilölle mökki oli varattu. Hänen mukaansa mökkiin meni ja tuli paljon ihmisiä. Vierailijat olivat nuoria, osa oli pukeutunut treenivaatteisiin.

Vuokraemäntä piti erästä vierailijaa epäilyttävänä, sillä tämä tervehti vastentahtoisen oloisesti. 

– Hän näytti iän, vaatetuksen ja ruumiinrakenteensa puolesta urheilijalta. Hän tervehti kalseasti takaisin, aivan kuin hän ei olisi halunnut tavata minua.

Hän tunnisti mökissä vierailleen miehen vasta silloin, kun kuvat Seefeldin dopingratsioista ja kanyyli kädessään kiinni saadusta Max Haukesta levisivät maailmalle.

– En voi olla sataprosenttisen varma, mutta ajattelin kuvan nähdessäni, että näin saman miehen kuin joulukuussa. Näin muutaman päivän päästä videon, jossa hänellä oli neula käsivarressaan. Olin entistä varmempi asiasta.

– Hänellä oli yllättynyt ilme. Olen nähnyt sen ilmeen aikaisemmin pihatielläni.

Schmidt oli paikalla myös Falunissa

Ruotsalaisen SVT:n mukaan Schmidt jätti Lillehammerin vierailunsa jälkeen arvostelun mökinvälityssivustolle. Kaksi vuokranantajaa on puolestaan arvostellut Schmidtin vierailun: toinen heistä on Sildnes, toinen vuokranantaja Ruotsin Falunissa.

Arvostelun mukaan Schmidt oli Falunissa maaliskuussa 2018 eli samaan aikaan, kun maailmancupin minitour hiihdettiin. Viivalla oli muun muassa veridopingin myöntänyt itävaltalaishiihtäjä Baldauf.

Falunin mökin vuokranantaja ei halunnut kommentoida tapausta SVT:lle.

– En halua sekaantua asiaan, vuokranantaja kommentoi.

Sildnes ilmoitti joulukuussa epäilyttävästä toiminnasta Lillehammerissa Norjan antidopingviranomaisille. Antodoping Norway vahvisti saaneensa vinkin ja raportoineen asiasta eteenpäin.

Saksalaislehti Bildin mukaan Schmidtin dopingverkostoon epäillään kuuluvan jopa 60 urheilijaa. Poliisi teki ratsian lääkärin Erfurtin klinikalle, josta löydettiin kokonainen dopinglaboratorio ja 40 pussia verta.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja