Dopingtoimittajalta raju hyökkäys Norjan hiihtotähteä kohtaan: "Mitä ajattelet siitä, että Norja otti edellisiin olympialaisiin mukaan 6000 annosta astmalääkettä?"

Skandaali MM-laduilla - miten doping kitketään? 7:40
Videolla Huomenta Suomen keskustelua dopingin kitkemisestä.

Saksalaisen ARD:n dopingtoimittaja Hajo Seppelt kutsuttiin Norjan Osloon pitämään luentoa Seefeldissä tapahtuneesta dopingskandaalista. Seppelt hyökkäsi luentonsa jälkeen voimakkaasti urheilijan näkökulmaa edustanutta Norjan tähtihiihtäjä Astrid Uhrenholdt Jacobsenia kohtaan, kertoo Dagbladet.

Seppelt käytti tilaisuutta hyväkseen ja pommitti olympiavoittaja sekä 10-kertaista MM-mitalistia kriittisillä kysymyksillä liittyen lääkkeiden käyttöön Norjan urheilussa.

– Kuinka montaa eri lääkitystä käytät? Mitä lääkkeitä ja mihin tarkoitukseen? Kuinka laajaa lääkkeiden käyttö on norjalaisessa maastohiihdossa? Mitä ajattelet siitä, että Norja otti mukaan Pyeongchangin olympialaisiin mukaan 6000 annosta astmalääkettä? Seppelt latasi norjalaiselle.

Eri lähteiden mukaan 6000 annoksen määrä olisi ollut selvästi ylimitoitettua, sekä kaikkea olympialaisiin tuotua astmalääkettä ei olisi läheskään käytetty.

Jacobsen oli yllättynyt ja vaivaantunut hänelle esitetyistä kysymyksistä. Hän joutui vastaamaan täyden yleisön edessä henkilökohtaisiin kysymyksiin omasta lääkkeiden käytöstä sekä sairastamistaan taudeista. 

– En ollut valmistautunut siihen. Se on kuitenkin hänen työtään. Samalla hän kysyy minulta asioista, jotka eivät kuulu minulle. Se ei ole minun asiani, mitä Norjan hiihtoliitto tuo mukanaan olympialaisiin, Jacobsen sanoo.

– Yksi ei voi vain tulla vaatimaan toista kertomaan terveydestään ja lääkityksestään. Hänen täytyy päästä käyttämään niitä areenoita, jotka ovat hänen mielestään oikeita asialle, mutta mielestäni sillä ei ollut hirveästi tekemistä tämän päivän teeman kanssa, Jacobsen jatkaa.

Seppelt totesi, että oli aluksi pettynyt Jacobsenin antamiin vastauksiin. 

– Hän oli epäselvä kollegani kysymyksien kohdalla. Kun kysyin samat kysymykset uudestaan, hän vastasi paljon selvemmin. Ymmärrän, mitä hän sanoo ja minun täytyy hyväksyä vastaukset. Ainakin hän kertoi omasta taustastaan, johon liittyi lapsuuden astma- ja allergiaoireet. Ehkä hän puhuu totta, Seppelt sanoo. 

Saksalaistoimittaja kertoi myös oman ajatuksensa lääkkeiden käytöstä urheilussa.

– Astmasta tehdyt tutkimukset täytyy ottaa tosissaan, varsinkin, kun kyseessä sellaisia lajeja, kuten hiihto ja uinti. Se on selvästikin ongelma näissä lajeissa. Samalla tiedän, että urheilijat Norjan ulkopuolella tietävät astmalääkityksen suorituskykyä parantavasta ominaisuudesta. Se hoitaa sairautta, mutta voi myös antaa etulyöntiaseman sitä vastaan, Seppelt kertoo.

Dopinglistalle ei lisätä ainetta, joka parantaa pelkästään suorituskykyä. Sen pitää olla sen lisäksi haitallista terveydelle sekä lajin maineelle, jotta se lisätään kiellettyjen aineiden listaan.

Lue myös:

    Uusimmat