Tällaista puhetta harvoin kuullaan – lopettanut hiihtäjä: "Minusta tuli niin paljon parempi dopingin avulla"

Uransa dopingskandaaliin vuonna 2019 päättänyt itävaltalainen maastohiihtäjä Max Hauke on arvioinut, miten paljon hän hyötyi dopingin käytöstä.

Pekingin olympialaisten maastohiihdossa ilmeni dopingtapaus, kun ukrainalaisen Valentina Kaminskan dopingnäytteestä löytyi viitteitä anabolisten steroidien ja piristeiden käytöstä. Kaminska osallistui Pekingissä kahdelle henkilökohtaiselle matkalle, mutta tuloksellista loistoa ukrainalaiselta ei nähty, vaan hän oli 70:s vapaan sprintissä sekä 79:s 10 kilometrin perinteisen väliaikalähtökilpailussa. Kaminska on ilmoittanut lopettavansa uransa.

Itävaltalaishiihtäjä Max Hauke jäi vuonna 2019 Seefeldin MM-kisojen yhteydessä julkisuutta saaneessa dopingskandaalissa poliisille kiinni kesken veritankkauksen, neula käsivarressaan. Kärähtäneetkään urheilijat ovat harvoin puhuneet siitä, miten paljon doping on heitä heidän näkemyksensä mukaan auttanut, mutta Hauke on antanut asiasta avoimen arvionsa.

Norjalaislehti Dagbladet kysyi veridopingia vuosina 2016–19 käyttäneeltä Haukelta, miten paljon hän dopingista hyötyi. 

– Minusta tuli noin yhden prosentin parempi, kun käytin dopingia verrattuna siihen, kun en käyttänyt. Jos kilpailin 30 minuuttia, olin 30 sekuntia parempi. Yhden tunnin kilpailussa minusta tuli minuutin parempi, Hauke kertoi.

– Minusta tuli niin paljon parempi dopingin avulla. Monet ajattelevat, ettei se ole kovin paljon. Ja on valtava riski ottaa jahdatakseen noita sekunteja, hän lisäsi.

Itävaltalainen kuitenkin painotti, että tuloslistalla yhdenkin prosentin parannus voi olla paljon.

– Se voisi esimerkiksi olla minulla ero sen välillä, että olen 30:s ja 15:s.

– Halusin äärettömän paljon menestyä koti-MM-kisoissa Seefeldissä. Ajattelin, että monet kilpailijoistani käyttivät dopingia ja että tarvitsin yhden prosentin saavuttaakseni tavoitteeni.

Hauke ylsi Seefeldin MM-kisoissa ystävänsä Dominik Baldaufin kanssa yllättäen kuudenneksi pariviestissä, mutta tulos mitätöitiin Hauken dopingtapauksen myötä.

Norjalaisprofessori: Vaikutus usein suurempi

Dopingin käytöstä saatavaa tarkkaa hyötyä on vaikea arvioida. On erilaisia dopingaineita ja niitä voi myös käyttää eri määriä. Eri ihmisten vaste dopingiin vaihtelee yhtä lailla.

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n dopingvalvonnan parissa uraa luonut norjalainen professori Inggard Lereim uskoo Hauken yksinkertaistavan veridopingin vaikutusta. Hän huomauttaa, että yksilölliset dopingista hyötymisen erot ovat suuria ja veridopingillakin on eri muotoja.

– En tiedä, miten tarkkaan he ovat mitanneet tätä, mutta on vahvaa yksinkertaistamista sanoa, että vaikutus on yksi prosentti. Se voi olla enemmänkin. On monia tekijöitä, jotka vaikuttavat, Lereim kommentoi.

Lereim pohtii, että yhden prosentin vaikutus saattoi päteäkin Haukella hänen kokemustensa perusteella.

– Emme voi kuitenkaan yleistäen sanoa, että tämä on veridopingin vaikutus kaikille. Minusta se on yleensä suurempi.

– Yksi prosentti on suhteellisen vähän. Joillain on luultavasti suurempi vaikutus kuin Hauke sanoi itsellään olleen.

Lue myös:

    Uusimmat