Pääsikö Marit Björgen kuin koira veräjästä? Olympiamitalisti: Toisen maan urheilija olisi tuomittu dopingista

Björgen: On hienoa päättää kausi tällä tavalla 0:44
Marit Björgen C Moren haastattelussa kauden 2017–18 päätteeksi. Hän lopetti tuon jälkeen huippu-uransa.

Maastohiihdon arvokisamitalisti Aleksandr Panzinski lataa kovia väitteitä kommentoidessaan Marit Björgenin dopingepäselvyyksiä.

Björgen paljastaa tuoreessa Vinnerhjerte-elämäkerrassaan joutuneensa selvittelemään dopingnäytteensä sisältöä vuonna 2017. Norjalaismenestyjän Lahden MM-kisojen päätösmatkan (30 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailu) jälkeen antama virtsanäyte sisälsi merkkejä kielletystä aineesta: anabolisesta steroidista 19-nonandrosteronista.

Björgen sai asiasta myöhemmin puhelun maajoukkuelääkäri Petter Olbergilta. Olbergin kerrotaan tienneen Björgenin käyttäneen MM-kisojen alla ja aikana lääkevalmistetta, jonka tarkoituksena on manipuloida kuukautiskiertoa. Valmisteella pyrittiin kertomuksen mukaan varmistamaan, ettei Björgen olisi saanut kuukautisvuotoa kesken MM-kisojen.

Kyseisen sallitun valmisteen vaikuttavan aineen hajoamistuotteena virtsanäytteessä voi näkyä pieniä määriä 19-nonandrosteronia. Björgen armahdettiin FISille antamansa vastineen jälkeen kerrotulla perusteella ja sai pitää myös 30 kilometrin MM-kultamitalinsa.

Olympiahopeaa sprintistä ja MM-pronssia parisprintistä urallaan voittanut venäläinen Panzinski ei kaihda sanoissaan kommentoidessaan vyyhtiä.

– Jos samanlainen tapaus olisi venäläisurheilijoiden kanssa, epäilen sitä, että päätös olisi tehty urheilijan eduksi. Luultavasti sillä oli vaikutusta, että Björgen on norjalainen, joukkueensa kuuluisin keulakuva ja hahmo, Panzinski sanoi Championatille.

Panzinski toteaa, että jos kaikki meni kuvaillulla tavalla, päätös näyttää reilulta. Mutta:

– Urheilulääketiede Norjassa on kehitetty sellaiselle tasolle ja Björgen on ollut mukana urheilussa useiden vuosikymmenten ajan, että hänen täytyy ymmärtää käyttää lääkkeitä, jotka eivät ehdottomasti herätä kysymyksiä eivätkä välitä kiellettyjä aineita kehoon.

Panzinski katsoo, että päätöksen kanssa on tultu vastaan, koska Björgen on suuri urheilija. 

– Jos urheilija olisi toisesta maasta, erityisesti Venäjältä, päätöstä ei olisi tehty meidän eduksemme.

Panzinski arvioi myös, että venäläisen urheilijan tapauksessa tieto olisi päätynyt julki nopeasti. Hän sanoi esimerkiksi, että valmentaja olisi löytänyt sen internetistä tai toimittajat olisivat olleet nopeita.

– Tämän tiedon kanssa on täytynyt tehdä yhteistyötä urheilijoiden, valmentajien ja lajiliiton välillä.

Norjalaisista kovan luokan hiihtäjistä dopingpannan joutuivat 2010-luvulla sovittamaan Martin Johnsrud Sundby ja Therese Johaug.

Lue myös:

    Uusimmat