Dopingtoimittaja kommentoi norjalaishiihtäjien astmalääkitystä: "Jos olet vähänkin fiksu, niin ymmärrät sen antaman edun"

Skandaali MM-laduilla - miten doping kitketään? 7:40
Videolla Huomenta Suomen keskustelua dopingin kitkemisestä.

Saksalaistoimittaja Hajo Seppelt vieraili Norjan Oslossa luennoimassa Seefeldissä tapahtuneesta dopingskandaalista. Hän otti kantaa norjalaishiihtäjien astmalääkityksen käyttöön, kertoo Dagbladet.

Norjalaishiihtäjien astmalääkityksen käyttö on noussut monesti otsikoihin. Sotshin olympialaisissa kärähtänyt kohuhiihtäjä Johannes Dürr on esittänyt omiin kokemuksiin vedoten, että astmalääke parantaa suorituskykyä.

– Ehkäpä astmaatikot tarvitsevat lääkitystä ja ehkä he eivät saa siitä etua. En tahdo sanoa, että norjalaiset väärinkäyttävät astmalääkettä, mutta jos olet vähänkin fiksu, ymmärrät sen antaman edun, vaikkakin sitä ei ole todistettu tutkimuksien kautta, Seppelt sanoo.

Seppelt sai Norjan hiihtoliiton puheenjohtaja Erik Rösteltä englanninkielisen version raportin lääkityksen käytöstä Norjan maastohiihdossa. 

– Mikään urheilujärjestö ei ole joutunut niin yksityiskohtaisen tutkinnan kohteeksi kuin norjalainen maastohiihto. Asiantuntijat viettivät useita kuukausia arvioidessaan lääkkeiden käyttöä norjalaisessa maastohiihdossa. He esittivät erittäin perusteellisen raportin, jossa oli mainittu jatkotoimenpiteitä. Niitä olemme toteuttaneet, mutta raportin mukaan, olemme olleet oikeutettuja tekemään näin, Röste sanoo.

– Aiheesta on niin vähän tietoa. Siksi annoin hänelle raportin. Sanoin myös hänelle, että jos hän sitä toivoo, niin tulemme mielellämme Berliiniin käymään sitä yhdessä läpi, Röste jatkaa.

Kovan pommituksen kohteeksi tilaisuudessa joutunut Norjan hiihtotähti Astrid Uhrenholdt Jacobsen on sitä mieltä, että painopiste on usein väärä keskustelussa astmalääkityksestä. 

– Mielestäni astma-asia on jäänyt medioissa vailla nyansseja. Ne ovat vain heitetty pois. Jos tutustuisit tarkemmin tapaukseen, huomaisit, että se ei olisi niin dramaattista. Astman sairastaminen on melkein esitetty huijauksena. Siitä ei ole mitään hyötyä. Mikään ei viittaa siihen, että lääkkeiden käyttö olisi hyödyllistä. He, jotka käyttävät lääkitystä ovat todistaneet sairastavansa astmaa, Jacobsen sanoo.

– Painopisteen pitäisi olla siinä, että miksi niin monet kestävyysurheilijat saavat astman. Mielestäni kisaohjelma on sellainen, että astma alkaa kehittyä monissa urheilijoissa. Omalta osaltani asianlaita on se, että minulla on aina ollut se. Sillä ei ole mitään tekemistä urheilun kanssa. Se, että hän haluaa tehdä siitä numeron, on hänen oma asiansa, Jacobsen päättää.


Lue myös:

    Uusimmat