Dopingpanna nenäsumutteesta – näin kävi nimekkäälle ampumahiihtäjälle

Synnyinmaansa Venäjän riveissä aiemmin kilpaillut mutta Etelä-Koreaa vuodesta 2017 edustanut ampumahiihtäjä Timofei Lapshin, 33, on saanut vuoden kilpailukiellon dopingrikkomuksesta, jonka on katsottu johtuneen nenäsuihkeesta.

Lapshinin joulukuussa 2013 antamasta dopingnäytteestä löydettiin uudelleenanalyysissä jälkiä tuaminoheptaanista. Lapshin asetettiin ensin viime syyskuussa väliaikaiseen kilpailukieltoon, ja nyt urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS kertoo hänen saaneen vuoden kilpailukiellon.

CAS kertoo johtopäätöksestä, jonka mukaan Lapshinin kielletty aine tuaminoheptaani on peräisin hänen käyttämästään nenäsumutteesta. Lapshin perusteli tapausta Youtube-kanavallaan niin, että hän tuli joulukuussa 2013 IBU-cupin kilpailun jälkeen kipeäksi. Hänen ontelonsa menivät lennon aikana tukkoon, otsassa tuntui painetta ja Lapshin sanoi olleensa peloissaan.

Lapshin pyysi apua lääkäriltä ja sai sanojensa mukaan tippoja. Hän kertoo varmistaneensa lääkärin kanssa, että tippoja sai käyttää kilpailun ulkopuolisella jaksolla eli 12 tuntia ennen kisaa ja 12 tuntia kisan jälkeen.

21.12.2013 Lapshin osallistui Venäjän Izhevskissä pikakilpailuun, jossa hän sijoittui toiseksi. Hän antoi tuon kisan jälkeen dopingnäytteen ja kertoi käyttäneensä tippoja lääkärin ohjeesta. Uudelleenanalyysissä käyneen käryn myötä Lapshinin suoritus kyseisessä kisassa on hylätty.

Lapshin myönsi tehneensä virheen – kun nenäsumute sisälsi kiellettyä ainetta – mutta korosti, ettei käyttänyt suihketta parantaakseen suoritustaan tai huijatakseen. Myös CAS nojasi tähän. Se muotoili Lapshinin tehneen asiassa "normaalin" asteisen virheen.

Lapshinin vuoden kilpailukielto on laskettu alkamaan viime syyskuusta, jolloin hänet asetettiin väliaikaiseen pannaan. Lapshinin dopingrangaistus pättyy 23.9.2021.

Lapshin on sijoittunut kolme kertaa henkilökohtaisissa maailmancup-kilpailuissa palkintokorokkeelle. Parhaimmillaan hän on ollut toinen Kontiolahden pikakilpailussa helmikuussa 2012. Lapshinilla on sekä Venäjän että Etelä-Korean kansalaisuus, ja hän on edustanut Etelä-Koreaa vuodesta 2017.

9:02
Uutisaamussa keskusteltiin Venäjän dopingkulttuurista paljastuksia tehneen Grigori Rodtshenkovin kirjasta viime elokuussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja