Ampumahiihtopomo latasi venäläiselle: "Näyttää, että käytätte vahvaa dopingainetta" – vastaus kylmäsi

Grigori Rodtshenkovilta paljastuskirja Venäjän dopingkulttuurista 9:02
Videolla Uutisaamun keskustelu Venäjän dopingkulttuurista paljastuksia tehneen Grigori Rodtshenkovin kirjasta.

Kansainvälisen ampumahiihtoliiton IBU:n hallituksessa viimeiset 15 vuotta istunut Jim Carrabre on paljastanut takavuosina Venäjän leirin kanssa käymänsä dopingkeskustelun.

Carrabre puhui norjalaiselle VG:lle Venäjän saavuttaneen ylipäätään loistavia urheilutuloksia vuosina 2007–09, ja ampumahiihto oli yksi lajeista. IBU:n antidopingohjelmasta vastanneella kanadalaisella Carrabrella heräsivät epäilykset, sillä venäläisten veriprofiilit osoittivat selviä merkkejä epon käytöstä.

Venäläiset palauttivat kuitenkin dopingtestinsä negatiivisina kerta toisensa jälkeen.

– Raavimme päitämme testattuamme venäläisiä kaikin mahdollisin tavoin, Carrabre kuvaili.

Erään kerran Carrabre puhui epäilyksistään suoraan Venäjän edustajalle. 

– Kerroin hänelle, että "näyttää, että käytätte vahvaa dopingainetta". Hän hymyili ja vastasi: "Ette koskaan saa selville, mitä teemme." He sanoivat sen suoraan!

– Henkilö oli täysin vakavissaan. He olivat luottavaisia ja uskoivat, ettei heitä koskaan saataisi kiinni. Silloin se oli game on minun puoleltani.

Myöhemmin selvisi, että venäläisten näytteet sisälsivät kahta erilaista epo-molekyyliä, joista toinen oli luonnollinen ja toinen oli synteettisesti eli keinotekoisesti tuotettu.

– Ensisilmäyksellä ne näyttivät täysin samalta painettuaan saman verran. Sitten tajusimme kuitenkin, mistä oli kyse: "Hei! Meillä on käsissämme uusi dopingaine. He ovat kehitelleet oman eponsa."

VG:n mukaan tämä oli alkusoittoa sille, että kolme venäläistä ampumahiihtäjää antoi positiivisen dopingnäytteen Östersundin maailmancupissa joulukuussa 2008. Sittemmin 2010-luvulla rytisi Venäjän kuuluisassa dopingskandaalissa.

Lue myös:

    Uusimmat