Dopingkohun ympäröimäksi joutuneen tähtisprintterin tapaus ihmetyttää: "Järjestelmässä on ollut sen verran tulkinnan varaa"

Doping varjostaa mm-urheilua – MTV kertoo uusimmat tuulet valvonnan huipulta 20:26
Videolla Antero Mertaranta ja SUEK:in testauspäällikkö Katja Huotari puhuvat dopingista.

Yhdysvaltojen tähtisprintteri Christian Coleman nousi otsikoihin Dohan MM-kisojen alla, kun häntä epäiltiin mahdollisesta dopingrikkomuksesta. SUEK:in testauspäällikkö Katja Huotari selvensi MTV Uutiset Livelle Colemanin tapausta.

Colemanin epäiltiin rikkoneen olinpaikkatietojen ilmoitusvelvollisuutta. Jos testauspooliin kuuluva urheilija rikkoo olinpaikkatietoihin liittyviä sääntöjä kolmesti 12 kuukauden ajanjaksolla, kyse on dopingrikkomuksesta.

– Emme tiedä, minkälaisesta laiminlyönnistä on kyse. On voinut olla niin, että urheilija on ilmoittanut olinpaikkansa virheellisesti tai paikkatieto ei ole ollut tarkka. Emme voi sanoa, että urheilija jätti testin väliin, Huotari sanoo.

– Hänellä on ollut virhe olinpaikkatiedoissa. Kun mietitään sitä järjestelmää, niin on mahdollista, että virheitä tulee myös tahattomasti. Urheilijan pitäisi skarpata siinä vaiheessa, kun ensimmäisen virheen on tehnyt ja ymmärtää, että se voi johtaa dopingrikkomukseen. Tässä tapauksessa urheilija ei ole skarpannut tarpeeksi, Huotari jatkaa.

23-vuotias yhdysvaltalaisjuoksija on painellut tällä kaudella maailman kärkiajan 9,81. Häntä olisi uhannut Dohan MM-kisojen ja Tokion kesäolympialaisten väliin jääminen, jos hänet olisi tuomittu dopingrikkomuksesta.

– Järjestelmässä on ollut sen verran tulkinnan varaa, että Yhdysvaltain antidopingviranomaiset ovat antaneet nämä merkinnät ja jostain syystä uutisoinut asian aiemmin, ennen kuin on saanut Wadalta sen viimeisen kommentin tai Wada on vielä pyynnöstä tulkinnut tämän sääntökohdan. Tulkinta on voinut olla erilainen eri tahoilla. Kun Wada on säädöstön ylläpitäjä, niin heillä on se viimeinen sana, että miten heidän säädöstöä tulee tulkita, Huotari kertoo.

– Uuden tulkinnan myötä ensimmäinen olinpaikkatietojen laiminlyönti on siirretty taaksepäin ja silloin 12 kuukauden aikana on ollut vain kaksi laiminlyöntiä. Se ei täytä enää silloin dopingrikkomuksen merkkejä, joten sitä ei voi enää käsitellä, Huotari toteaa.

Syyllisiä Huotarin mukaan on vaikea löytää tapahtuneesta ja hän haluaa tehdä selväksi, että Colemania ei ole missään vaiheessa epäilty dopingin käyttämisestä.

– Se on täysin väärää tietoa. Hänestä ei ole missään sanottu, että häntä epäiltäisiin dopingin käytöstä. Häntä on epäilty mahdollisesta dopingrikkomuksesta.  En lähtisi osoittelemaan syyllistä, mutta urheilija on syyllinen kahteen laiminlyöntiin, mutta se ei johda mihinkään. Sen ei myöskään pitäisi olla julkista tietoa, Huotari päättää.

Dohan yleisurheilun MM-kilpailut käynnistyvät perjantaina 27. syyskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat