MTV seurasi sotaa 6.5: Azovstalin tehdasalueelta evakuoitiin 50 siviiliä, kertoo Zelenskyi

Suomi haluaa Venäjältä selvityksen ilmatilaloukkauksesta – Pekka Toveri kertoo sodan uusimmat käänteet 8:51
Katso myös: Suomi haluaa Venäjältä selvityksen ilmatilaloukkauksesta – Pekka Toveri kertoo sodan uusimmista käänteistä

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 6. toukokuuta 2022.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Migri perustaa uusia vastaanottokeskuksia Ukrainasta paenneille
  • Ukraina: Venäjä rikkoo tulitaukoa ja on aloittanut hyökkäyksen Azovstalin tehtaalle
  • Zelenskyi: Venäjä on 24. helmikuuta alkaneen hyökkäyksen aikana laukaissut yli 2 000 ohjusta Ukrainaan
  • Amnesty International kertoo dokumentoineensa sotarikoksia Kiovan lähistöllä
  • Yhdysvallat on varoittanut Venäjällä oleskelevia kansalaisiaan voitonpäivästä

21.54: Azovstalin tehdasalueelta evakuoitu siviilejä

Azovstalin tehdasalueelta Mariupolissa on tänään evakuoitu noin viisikymmentä siviiliä, kertoo Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk Telegramissa.

Vereshtshukin mukaan joukossa on naisia, lapsia ja vanhuksia.

Tehdasalueella on arvioitu olleen vielä noin 200 siviiliä. YK:n aiemmissa evakuointioperaatioissa on saatu pelastettua noin 500 siviiliä.

Venäjän on raportoitu jatkaneen tehdasalueen tulitusta lupaamastaan tulitauosta huolimatta.

21.27: YK:n turvallisuusneuvosto perää rauhanomaista ratkaisua 

YK:n turvallisuusneuvosto on yksimielisesti hyväksynyt ensimmäisen Ukrainaa koskevan päätöslauselman sitten Venäjän hyökkäyksen alun. Neuvosto antaa tukensa pääsihteeri Antonio Guterresin pyrkimyksille saada aikaan rauhanomainen ratkaisu.

Pian päätöslauselman hyväksymisen jälkeen Venäjä kaatoi vetollaan toisen päätöslauselmaehdotuksen, jossa Venäjän hyökkäys Ukrainaa vastaan tuomittiin ja Venäjää vaadittiin vetämään joukkonsa omalle alueelleen.

YK on jäänyt sivurooliin Ukrainan sodassa, koska Venäjä pystyy pysyvänä turvallisuusneuvoston jäsenenä estämään kaikki itselleen epämieluisat toimet ja päätöslauselmat.

21.10 Yhdysvallat varoittaa Venäjällä olevia amerikkalaisia

Yhdysvaltain Moskovan suurlähetystö on varoittanut Venäjällä oleskelevia amerikkalaisia välttämään suuria julkisia kokoontumisia voitonpäivänä ensi maanantaina. Aiheesta uutisoi CNN. Suurlähetystön mukaan syynä on "tämänhetkiset jännitteet". 

20.49: Kolmas linja-autollinen siviilejä evakuoitu Azovstalista 

Kolmas linja-autollinen siviilejä on saatu evakuoiduksi Azovstalin terästehtaan alueelta Ukrainan Mariupolista. Asiasta kertoo Venäjän Valtion uutistoimisto Tass Reutersin mukaan. Linja-autossa oli 23 siviiliä.

20.08: Zelenskyi: Mariupolia kidutetaan hengiltä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi puheessa Chatham House -ajatuspajalle, että Mariupol ei voi kaatua, koska kaupunki on jo tuhottu.

– Mariupolia kidutetaan hengiltä, Zelenskyi sanoi Guardianin mukaan.

Zelenskyi sanoi, etteivät Ukrainan diplomaattiset yhteydet Venäjän kanssa ole katkenneet täysin, mutta Venäjän pitää vetäytyä pois valtaamiltaan alueilta jotta rauhanneuvottelut voisivat onnistua.

– Minut valittiin Ukrainan, ei mini-Ukrainan presidentiksi, Zelenskyi sanoi.

Hän sanoi, ettei voi sallia Ukrainan menettävän 11:tä miljoonaa asukasta aluemenetysten ja pakolaisaallon seurauksena.

20.05: Zelenskyi: Venäjä uskoo, että se ei joudu vastuuseen sotarikoksista

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi arvioi, että Venäjä ei usko joutuvansa vastuuseen tekemistään sotarikoksista Ukrainassa. Hän sanoo Venäjän luottavan siihen, että ydinpelote tekee sen koskemattomaksi, kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava CNN. 

– Venäjä uskoo, että sen vastuita voidaan lykätä vuosikymmeniä.

Zelenskyi väitti lisäksi Venäjän laskevan, miten nopeasti ydinohjukset osuisivat Euroopan pääkaupunkeihin.

19.26: Azovstalin siviilien evakuointi epävarmaa 

YK:n saattueen piti tänään jatkaa siviilien evakuointia Azovstalin tehdasalueelta Ukrainan Mariupolissa, jossa alueen viimeiset ukrainalaispuolustajat vielä jatkavat vastarintaa Venäjän hyökkäystä vastaan. Saattueen pääsy liikkeelle on näyttänyt kuitenkin epävarmalta.

Arvio on, että Azovstalin tunneleissa on loukossa vielä noin 200 siviiliä, joukossa myös lapsia. YK on kuvannut siviilien oloja tehtaassa "helvetillisiksi".

Azovstalin tehtaan puolustusta johtava Azovin rykmentti syyttää Venäjän joukkoja siviilejä evakuoimaan lähteneen ajoneuvon tulittamisesta. Panssarintorjunta-aseella tehdyssä iskussa kuoli yksi Ukrainan taistelija ja kuusi haavoittui, Azovin rykmentti kertoo Telegram-kanavallaan.

18.23:  Maahanmuuttovirasto ongelmissa suojelua hakevien ukrainalaisten takia

Maahanmuuttovirasto on paininut viime aikoina suurten ongelmien parissa, kun Suomeen on saapunut yli 21  000 tilapäistä suojelua hakevaa ukrainalaispakolaista lyhyessä ajassa. Esimerkiksi vastaanottorahan maksuissa suojelua hakeville on ollut huomattavia viiveitä viime aikoina.

Suomeen on arvioitu saapuvan tänä vuonna jopa 80 000 ukrainalaista pakolaista. Maahanmuuttoviraston apulaispäällikön Elina Immosen mukaan viraston resurssit eivät tule riittämään, jos suojelua hakevia tulee arvioitua enemmän.

16.06: Venäjän  hyökkäys esillä TP-UTVA:ssa

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta ovat keskustelleet tänään Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja Euroopan turvallisuustilanteesta.

Kokouksessa keskusteltiin myös Kiinaan liittyvistä ajankohtaisista kysymyksistä.

15.37: Venäjä hyökkää Severodonetskiin Itä-Ukrainassa

Venäjän joukot ovat lähestulkoon piirittäneet Severodonetskin kaupungin Itä-Ukrainassa, sanoo alueen sotilashallinnon johtaja.

Severodonetsk on itäisin kaupunki, jonka Ukraina on vielä onnistunut pitämään hallussaan.

Ukrainan mukaan Venäjä yrittää rynnäköidä kaupunkiin useasta suunnasta, mutta hyökkäykset on toistaiseksi torjuttu.

Kaupungin valtaaminen olisi merkittävä voitto Venäjälle, joka on jälleen keskittynyt saamaan haltuunsa Donbassin alueen maan itäosassa.

Severodonetskin noin 100 000 asukkaasta 15 000 on jäänyt kaupunkiin viranomaisten kehotuksista huolimatta.

15.20 Venäläinen sota-alus tulessa Käärmesaaren lähistöllä, sanoo Ukraina

Ukrainan mukaan venäläiseen fregattiin Amiraali Makaroviin osui ukrainalaisia ohjuksia ja se on tulessa. Asiasta kertoo Independent. Fregatin sanotaan olleen vesillä lähellä Käärmesaarta Mustallamerellä.

14.50: Itä-Ukrainan separatistialueilla Mariupol-kylttejä vaihdetaan venäjänkielisiin 

Venäjä-mielisillä separatistialueilla Kaakkois-Ukrainassa on vaihdettu ukrainan- ja englanninkielisiä Mariupol-liikennemerkkejä venäjänkielisiin.

Itsenäiseksi julistautuneen Donetskin niin sanotun kansantasavallan johtaja Denis Pushilinin mukaan paikalliset halusivat nähdä todisteita siitä, että Venäjä on tullut jäädäkseen ikuisesti.

Venäjä on yrittänyt viikkojen ajan saada Mariupolin kaupungin täydelliseen hallintaansa.

Uutiskanava CNN kertoi tänään, että Mariupolin kaduille on palautettu neuvostoajoista muistuttavia patsaita.

14.41: G7-maiden johtajat keskustelevat sunnuntaina Zelenskyin kanssa 

G7-maiden johtajien on määrä keskustella ylihuomenna sunnuntaina Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa etäyhteyksin, kertoo Saksan hallinnon tiedottaja.

Tiedottajan mukaan Saksan liittokansleri Olaf Scholz keskustelee sunnuntaina muiden G7-maiden johtajien kanssa videoyhteyksin ajankohtaisista asioista, mukaan lukien Ukrainasta. Zelenskyi osallistuu kokoukseen kertoakseen, millainen tilanne Ukrainassa on tällä hetkellä.

Saksa toimii tällä hetkellä G7-ryhmän puheenjohtajamaana.

14.22: Venäläisjoukot häiriköivät Hersonista lähtöä yrittäviä siviilejä 

Venäläisjoukot ahdistelevat siviilejä, jotka yrittävät paeta Venäjän valtaamasta Hersonista, sanoo Hersonin aluevaltuuston varajohtaja Juri Sobolevskyi. Asiasta uutisoi CNN.

Sobolevskyin mukaan venäläiset käännyttävät suurimman osan pakoon yrittävistä siviileistä takaisin tarkastuspisteiltä, jotka johtavat kaupungista ulos.

Hän sanoo, että joissakin tapauksessa venäläiset ovat nöyryyttäneet ihmisiä ruumiintarkastuksilla ja pakottaneet miehiä riisuutumaan. Ruumiintarkastuksissa on etsitty tatuointeja, jotka viittaisivat nationalismiin tai uusnatsismiin.

Sobolevskyin mukaan venäläiset ovat myös yrittäneet ottaa ruplia käyttöön joillakin alueilla.

13.19: Migri perustaa uusia vastaanottokeskuksia Ukrainasta paenneille

Maahanmuuttovirasto (Migri) valmistelee uusien vastaanottokeskusten perustamista Suomeen. Syynä on se, että sotaa Ukrainasta paenneiden majoitustarve on kasvanut.

Migrin nykyiset omat vastaanottokeskukset sijaitsevat Helsingissä, Lappeenrannassa ja Oulussa. Muita vastaanottokeskuksia ylläpitävät järjestöt, kunnat ja yritykset.

12.07: Venäjä vannoo, ettei käytä ydinaseita Ukrainassa

Venäjä ei aio käyttää ydinaseita Ukrainassa, maan ulkoministeriön tiedottaja Aleksei Zaitsev sanoi perjantaina. Zaitsevin mukaan ydinaseet eivät ole käytössä Ukrainan erityisoperaatiossa, joksi maa kutsuu jo yli kaksi kuukautta jatkuneita sotatoimiaan maassa.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:n johtaja William Burns kommentoi huhtikuun puolessa välissä, ettei Venäjän ydinaseuhkaa pidä ottaa kevyesti. Burnsin mukaan Venäjä voisi hyvinkin käyttää taktisia ydinaseita kärsittyään taisteluissa mittavia tappioita.

12.00: Saksa lähettää Ukrainaan panssarihaupitseja

Saksa lähettää Ukrainaan pitkän kantaman panssarihaupitseja, kertoo Saksan puolustusministeri Christine Lambrecht. Asiasta muun muassa uutisoineen Spiegelin mukaan Saksa lähettää Venäjän hyökkäyksen kohteena olevaan Ukrainaan seitsemän saksalaisvalmisteista Panzerhaubitze 2000 -tykkiä.

Koulutuksen tykkien käyttöä varten on määrä alkaa ensi viikolla, ja tykit lähetetään koulutuksen jälkeen Ukrainaan, Spiegel kertoo. Koulutus kestää lehden mukaan oletettavasti noin 40 päivää, mutta se voidaan saada myös nopeammin päätökseen, mikäli koulutettavilla sotilailla on entuudestaan tietämystä panssarihaupitseista.

Lisäksi Ukrainan on kerrottu saavan viisi vastaavaa tykkiä Hollannista.

11.35: Amnesty International dokumentoinut sotarikoksia Kiovan ympäristössä

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syyttää Venäjän joukkoja sotarikoksista Ukrainan pääkaupungin Kiovan lähistöllä. Paikan päällä järjestön tutkijat ovat dokumentoineet lainvastaisia ilmaiskuja ja tahallisia siviilien tappamisia.

Amnesty International on tehnyt tutkimuksia 12 päivän ajan. Sinä aikana tukijat ovat haastatelleet muun muassa Butshan, Borodjankan, Andriivkan ja Makarivin asukkaita, kerrottiin tiedotustilaisuudessa Kiovassa.

– Ennen Ukrainaan saapumistamme tapasimme Puolaan paenneita pakolaisia. Ukrainassa tapasimme ihmisiä, jotka olivat menettäneet perheenjäseniä pommituksissa, kertoi Amnesty Internationalin pääsihteeri Agnes Callamard tiedotustilaisuudessa Kiovassa tänään.

Amnestyn mukaan on tärkeää, että sotarikoksiin syyllistyneet, myös komentoketjuun kuuluvat, saadaan tuotua oikeuden eteen.

11.11: Valko-Venäjän Lukashenka kutsui sotaa Ukrainassa sodaksi

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka kutsuu Venäjän hyökkäystä Ukrainaan sodaksi ja toteaa sotatoimien laahaavan. Hän lausui kommenttinsa uutistoimisto AP:n haastattelussa.

Putinin läheinen liittolainen kutsui Venäjän hyökkäystä sodaksi, vaikka Venäjällä vastaava lausunto on lailla kielletty. Venäjä käyttää hyökkäyssodastaan virallisesti nimeä ”sotilaallinen erikoisoperaatio”.

Haastattelussa Lukashenka puolustaa Venäjää toteamalla, että Moskovan oli pakko reagoida, koska ”Kiova provosoi Venäjää”.

Lukashenka toteaa kuitenkin kokevansa, että tilanne Ukrainassa ”laahaa”, vaikka ei ole kertomansa mukaan ”niin sisällä ongelmassa kertoakseen, sujuuko se suunnitelmien mukaan”.

AP:n mukaan Lukashenka sanoi toistuvasti, että hän ja hänen maansa ovat rauhan puolella ja vaativat sodan loppua.

Hän toteaa myös, ettei ydinaseen käyttöä Ukrainassa voisi hyväksyä.

– Se ei ole hyväksyttävää, koska se [Ukraina] on aivan vieressämme – emme ole toisella puolella merta kuten Yhdysvallat.

10.15: Miltei 500 siviiliä on evakuoitu Mariupolista, sanoo Ukraina

Ukrainan mukaan miltei 500 siviiliä lisää on evakuoitu Mariupolista, mukaan lukien henkilöitä terästehtaan alueelta, kirjoittaa BBC.

Ukrainan presidentinkanslian päällikkö sanoo Ukrainan tekevän kaikkensa, jotta kaikki siviilit ja sotilaat saadaan pelastettua.

Hän kiittää YK:ta avusta Telegramissa.

9.29: Mariupolin evakuointiyritykset jatkuvat

YK yrittää tänään Ukrainassa kolmatta kertaa evakuoida siviilejä Azovstalin tehdasalueelta Mariupolista.

Evakuointisaattueen on tarkoitus saapua Azovstaliin aamulla pelastaakseen alueella vielä olevat siviilit.

Operaation onnistumisesta ei ole takuita, sillä Venäjä ei ole lopettanut hyökkäyksiään alueelle.

Mariupolin pormestari on arvioinut, että vielä noin 200 siviiliä piilottelee synkissä olosuhteissa neuvostoaikaisissa tunneleissa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on asettanut ehdoksi siviilien evakuoimiselle Mariupolin saarretusta terästehtaasta Ukrainan joukkojen antautumisen, kertoo BBC. Jättimäiseltä ja sokkeloiselta tehdasalueelta on raportoitu raskasta pommitusta ja venäläisten hyökkäysyrityksiä. Venäjä on kiistänyt nämä tiedot.

8.31: Venäläisjoukot jatkavat hyökkäystään Azovstalissa

Ukrainassa venäläisjoukot ovat jatkaneet Mariupolisssa hyökkäystään Azovstalin tehdasalueelle toista päivää, huolimatta siitä, että Venäjä on väittänyt lopettavansa hyökkäyksen.

Mariupolin tapahtumista kertovat Britannian tiedustelutiedot.

Venäjän toistuvat yritykset saada haltuunsa Azovstal ja siten viimeistellä Mariupolin valloitus johtuvat todennäköisesti presidentti Vladimir Putinin halusta saavuttaa Ukrainassa symbolinen voitto ennen 9. toukokuuta vietettävää voitonpäivää.

Venäjä on maksanut kovan hinnan näistä yrityksistä joukkojen, laitteiden ja sotatarvikkeiden muodossa.

Samalla kun Ukrainan torjuntataistelu jatkuu Azovstalissa, Venäjän tappiot häiritsevät operaatiota Etelä-Donbassissa.

8.04: Venäjän joukot edistyneet Donbassissa

Venäjän joukot ovat edenneet hieman Donbassin pohjoisosassa, kertoo Pentagonin tiedottaja John Kirby CNN:n mukaan.

Yhdysvallat uskoo, ettei Venäjä silti ole edennyt odotustensa mukaisesti.

– Ukrainalaiset tekevät yhä hyvin kovaa vastarintaa Donbassin alueella.

7.27: Vaietaanko vai valehdellaanko Ukrainan sodasta? Asiantuntijat avaavat, miten Venäjä viettää voitonpäivää ja miksei maa julista sotaa virallisesti

Juhlapäivä saatetaan yrittää viedä läpi perinteisiin nojaten tai sitten Ukrainasta kerrotaan perätöntä menestystarinaa. Asiantuntijat pitävät sodanjulistusta ja liikekannallepanoa mahdollisena mutta myös hyvin ongelmallisena ratkaisuna.

6.55: Bushin mukaan Zelenskyi on aikamme Winston Churchill

Yhdysvaltain entinen presidentti George W. Bush ylistää Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä, ja kuvailee häntä "aikamme Winston Churchilliksi". Bush ja Zelenskyi tapasivat videoyhteyden välityksellä torstaina, ja ex-presidentti kertoi tapaamisesta Instagram-tilillään.

5.27: Ukrainan presidentti Zelenskyi: Venäjä on laukaissut yli 2 000 ohjusta Ukrainaan

Venäjä on helmikuun lopulla alkaneen hyökkäyksen aikana laukaissut yli 2 000 ohjusta Ukrainaan, kertoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puheessaan myöhään keskiviikkoiltana.

Lisäksi Zelenskyi kertoi venäläisten sotilaskoneiden tulleen Ukrainan ilmatilaan lähes 2 700 kertaa.

Zelenskyi kertoi venäläisten tuhonneen tai vahingoittaneen lähes 400 terveydenhuoltoon liittyvää kohdetta. Näitä ovat esimerkiksi sairaalat, synnytysklinikat ja terveyskeskukset.

Zelenskyi kertoi puheessaan, että Venäjän miehittämillä alueilla terveydenhuollon tilanne on katastrofaalinen. Alueilla on puutetta peruslääketarpeista.

– Venäjä on tuonut Ukrainaan ja Eurooppaan sellaisia ongelmia, joita emme voineet edes kuvitella muutama kuukausi sitten. Syöpäpotilaat kärsivät hoidon puutteesta ja diabeetikoiden on erittäin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta saada insuliinia. Leikkauksia on mahdoton toteuttaa, koska antibiooteista on pulaa, Zelenskyi kertoi.

NBC Newsin lähteet: Ukraina sai Yhdysvalloilta tiedustelutietoa ohjusristeilijän Moskvan sijainnista

Ukraina sai Yhdysvalloilta tiedustelutietoa huhtikuussa upotetun venäläisen ohjusristeilijä Moskvan sijainnista, kertoo uutiskanava NBC News verkkosivuillaan.

Tiedusteluviranomaiset ovat kertoneet NBC Newsille, että Ukraina oli pyytänyt Yhdysvalloilta Moskvan sijaintitietoja Mustallamerellä. Ukrainan saatua aluksen sijaintitiedot, se iski alukseen kahdella meritorjuntaohjuksella, mikä lopulta johti Moskvan uppoamiseen. Tiedusteluviranomaisen mukaan Yhdysvalloilla ei ollut tietoa, että Ukraina aikoo laukaista ohjuksia Moskvaa vastaan eikä Yhdysvallat ollut mukana tekemässä päätöstä iskusta.

Sen sijaan Yhdysvallat oli jakanut tiedustelutietoa venäläisalusten sijainnista Mustallamerellä, jotta Ukraina pystyisi puolustautumaan näiden tekemiltä hyökkäyksiltä.

Yhdysvaltojen avusta iskussa ei ole ollut aiemmin tietoa. Siksi yhdysvaltalaisviranomaiset ovat huolissaan, että Ukrainalle jaetut tiedustelutiedot saattaisivat aiheuttaa Venäjän puolelta arvaamattoman vastaiskun.

CNN: Yhdysvallat ei anna tiedustelutietoa iskukohteista Venäjällä

Toinen yhdysvaltalaiskanava CNN kertoi torstaina, että Yhdysvallat ei ole suostunut jakamaan Ukrainalle tiedustelutietoa mahdollisista iskukohteista Venäjän rajojen sisäpuolella. Sen sijaan Yhdysvallat on antanut tietoa Venäjän joukkojen liikkeistä Ukrainan alueella. Tiedustelutiedot ovat sisältäneet tietoja muun muassa ajoneuvoista, mutta ei esimerkiksi tietoja venäläiskomentajien sijainnista. Ukrainassa on saanut surmansa useita korkea-arvoisia venäläisupseereita.

–  Emme kerro komentajien sijainnista taistelukentällä tai osallistu Ukrainan asevoimien päätöksiin iskeä heitä vastaan, Yhdysvaltojen puolustusministeriön Pentagonin tiedottaja John Kirby sanoi puhuessaan yhdysvaltalaismedioille.

Kirby painotti, että Ukraina kokoaa itse saamansa tiedustelutiedot ja tekee omat iskupäätöksensä.

Lue myös:

    Uusimmat