Mainos

Donald Tusk: EU:n neuvoston puheenjohtajuus Britannian sijasta Virolle

Viro on ottamassa vuoden 2017 toisen EU:n puheenjohtajamaan paikan, kertoo Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk. Alun perin puheenjohtajamaan oli tuolloin määrä olla Britannia, mutta se luopui paikasta Brexit-äänestyksen jälkeen.

Tusk sanoi, että Viron asemasta puheenjohtajamaana vallitsi laaja yhteisymmärrys EU-suurlähettiläiden kesken. Viro toimisi EU:n neuvoston puheenjohtajana vuoden 2017 heinäkuusta vuoden loppuun.

Viro olisi ollut kiertävässä puheenjohtajuudessa seuraavana Britannian jälkeen.

Virossa EU-asioista vastaava virkamies Kristo Pollu sanoo, että täyttä yksimielisyyttä asiasta ei ole saavutettu. Viro toivoo, että päätös vahvistetaan mahdollisimman pian, jotta se voi aloittaa valmistelut. 

Myös Tusk toivoi, että Viron puheenjohtajuutta koskeva päätös saataisi nopeasti varmistettua virallisesti. 

Britannian tuore pääministeri Theresa May ilmoitti aiemmin tänään, ettei Brtiannia aio toimia EU:n neuvoston kiertävänä puheenjohtajana vuoden päästä heinäkuussa. Päätös on ensimmäinen suuri askel kohti Britannian EU-eroa.

Suomi jäi nuolemaan näppejään

Aiemmin puheenjohtajuutta oli vilauteltu Belgialle. Uusin jäsenmaa, Kroatia, pääsee puheenjohtajamaa listaukseen mukaan vuonna 2020, kun nykyinen lista on käyty läpi.

Keskusteluissa on käväissyt väite siitä, että Suomi on mahdollisesti yrittämässä saada Britannialla olevaa EU-puheenjohtajuutta.

Viime viikolla järjestetyssä SuomiAreena-keskustelutapahtumassa pääministeri Juha Sipilä kertoi, että keskusteluja oli käyty siitä, että Suomi ottaisi Britannialta EU-puheenjohtajan paikan.

– Ollaan keskusteltu siitä, mutta se tulee niin äkkiä ja siinä on aikamoinen järjestely, Sipilä kierteli.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.