Dome Karukosken Tolkien-elokuva floppasi Yhdysvalloissa: "Katolinen media hyökkäsi elokuvaa vastaan"

15:01
Katso Dome Karukosken kattava haastattelu koskien uusa projekteja, Hollywood-uraa ja Tolkien-elokuvan kohtaloa kokonaisuudessaan.

Dome Karukosken ensimmäinen Hollywood-elokuva sai Yhdysvalloissa yllättäen huonon maineen, eikä kerännyt suuria yleisöjä. Ohjaaja on löytänyt tähän osittaisia syitä.

Suomalaisohjaaja Dome Karukosken ensimmäinen Hollywood-elokuva Tolkien ilmestyi teattereihin toukokuussa. 20 miljoonaa dollaria maksanut elokuva keräsi Suomessa 80 000 ihmistä teatterien istuimille, mutta rapakon toisella puolen elokuva ei mennyt kovin hyvin kaupaksi.

Hollywood sijaitsee Yhdysvalloissa ja tästä syystä maassa tuotetut luvut ovat erityisen tärkeitä studioille. Kirjailija J.R.R. Tolkienin elämään keskittynyt Tolkien on Fox Searchlight -studion tuottama elokuva.

Karukoski piipahti MTV Uutisten Liven haastattelussa ja antoi syitä sille, miksi elokuva ei lähtenyt liitoon Yhdysvalloissa. Yksi näistä oli uskonnollisen, oikeistomedian antama vastaanotto elokuvalle.

– Katolinen media hyökkäsi vähän tätä elokuvaa vastaan, mikä vaikutti siihen, että tässä olisi jotain vialla myös suurelle yleisölle. Olin vähän oikeistomedian hampaissa tuolla Jenkkilässä, kun olin siellä paikan päällä, Karukoski arvioi.

Ohjaajan mukaan uskonnollisen median elokuvalle antama huono maine kiiri läpi sosiaalisen median. Elokuvasta pyöri paljon erilaista misinformaatiota, kuten se, että Disney olisi sekaantunut jotenkin sen sisältöön. Tolkien oli hyvin uskovainen ihminen ja ilmeisesti Yhdysvalloissa koettiin, että tätä ei tuotu elokuvassa tarpeeksi esiin.

– Ihmiset, jotka eivät ole nähneet elokuvaa, rupeavat syyttämään sinua ja studiota. Että Disney on pilannut tämän uskonnollisen hahmon, vaikka Disneyllä ei ole mitään tekemistä elokuvan kanssa. Siitä tuli uskonnollinen kysymys ja uskonto on niin iso asia Jenkkilässä, Karukoski pohtii.

Huono maine leviää sosiaalisen median välityksellä nykyään nopeasti ja sitä on hankala hallita. 

– Oli vähän surullista katsoa sitä vierestä, koska sille ei voi tehdä mitään, ohjaaja tuhahtaa.

Karukoski koki elokuvan saaman palautteen epäoikeudenmukaiseksi. Tolkien on elokuvassa katolilainen ja uskonnolla on osittainen rooli, vaikka pääpainona onkin Tolkienin rakkaus kieliä kohtaan ja tämän suhde ystäväporukkaansa. Ohjaajan mukaan elokuvaa syytettiin siitä, että siinä Tolkienista olisi tehty ateisti.

– Kun se otsikko on jo, niin ei sitä voi puolustaa, että ei hän ole siinä elokuvassa ateisti. Se tuntuu pahalta, kun on tosiaan kaksi ja puoli vuotta panostanut siihen ja näyttänyt sitä ihmisille, jotka ovat enemmän eksperttejä kuin sinä, ja kertovat, että tässä on tehty asiat oikein.

Suurempaa kaunaa Suomen historian toinen Hollywood-elokuvan ohjannut mies ei kuitenkaan tapahtuneesta kanna, vaan hän myöntää, että ensimmäinen matka kansainvälisen projektin parissa on ollut kokemuksia täynnä.

Karukoski on päässyt lentämään ympäri maailmaa, kokemaan uusia asioita ja tapaamaan uusia ihmisiä, mitä ennen ei ole työnsä parissa samoissa mittakaavoissa tehnyt.

– En valita. Tuntuu etuoikeutetulta, että saa olla tuollaisella matkalla.

Dome Karukoski tänään Kesäterassi-keskusteluohjelmassa MTV3-kanavalla kello 16:00.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja